27 iunie 2022

Lituania a cerut sprijin Uniunii Europene din cauza blocării bunurilor sale de către China

harta LITUANIA
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Lituania așteaptă sprijinul Europei în problema blocării de către China a mărfurilor lituaniene, deoarece Lituania însăși nu este în măsură să excludă întreprinderile chineze din sistemele vamale europene, a declarat reporterilor ministrul de externe lituanian, Gabrielus Landsbergis.
„Acesta este un caz fără precedent când sancțiunile sunt parțial impuse unuia dintre statele UE. Nu putem impune sancțiuni de represalii, pentru că nu suntem în măsură să ștergem din sistemul vamal cutare sau cutare întreprindere chineză. Comisia Europeană reglementează sistemele vamale . Prin urmare, credem că această problemă devine una europeană și Comisia trebuie să intervină și să reprezinte Lituania”, a declarat Landsbergis, citat de portalul de știri DELFI .

Anterior, oamenii de afaceri lituanieni au anunțat probleme cu livrarea mărfurilor către China din cauza faptului că Beijingul a scos Lituania din sistemele sale vamale.

Relațiile dintre Lituania și China s-au înrăutățit după deschiderea reprezentanței oficiale a Taiwanului la Vilnius . În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe al RPC a exprimat un protest față de Lituania. Ulterior, China a decis să reducă nivelul relațiilor diplomatice cu Lituania la nivelul de însărcinat cu afaceri.

Ciprian Pop