5 octombrie 2022

Lituania instalează gard de sârmă ghimpată pe 150 km de graniță cu Belarusul vecin

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Potrivit președintelui comisiei de securitate și apărare națională a parlamentului republicii, Laurynas Kasciunas, întreaga graniță lituaniano-bielarusă, care are o lungime de aproximativ 680 km, va fi protejată de gard și echipată cu sisteme de monitorizare video până în toamna anului 2022.

Peste 150 km de granița a Lituaniei cu Belarusul este dotat cu un gard din sârmă ghimpată folosit de armată cu lame ascuțite (concertina). Acest lucru a fost anunțat vineri pe Facebook de președintele comisiei Seimului (parlamentului) republicii baltice pentru securitate națională și apărare, Laurynas Kasciunas.

„Terminăm anul 2021 cu următoarele rezultate: 150,4 km la graniță sunt protejați de o linie concertină, s-a instalat și un gard staționar la 10 km”, se arată în postare.

Potrivit lui Kasciunas, întreaga graniță lituaniano-bielorusă, care are aproximativ 680 km lungime, va fi protejată de un gard și dotată cu sisteme de monitorizare video până în toamna anului 2022. „Au fost deja semnate acorduri privind introducerea unui sistem de supraveghere video, care va controla efectiv migrația ilegală, precum și contrabanda”, a spus politicianul citat.

La granița cu Belarusul, Lituania a decis să construiască un gard staționar de 4 m înălțime dintr-o plasă de tijă metalică, deasupra căreia să treacă sârmă ghimpată. O linie suplimentară de sârmă ghimpată cu o înălțime de trei metri este instalată în fața gardului.

Costul construcției barierelor este de 152 de milioane de euro. Lituania spera să primească fonduri pentru aceasta de la UE, dar Bruxelles-ul a spus că nu va finanța construcția de astfel de bariere.

Ciprian Pop