27 octombrie 2021

Lituania se află în pragul unei crize sociale din cauza creșterii prețurilor la energie

Harta Lituania
Distribuie pe rețelele tale sociale:
În țara baltică, prețurile bunurilor și serviciilor de consum au crescut pentru a opta lună consecutivă. Conform ultimelor cifre ale Departamentului de Statistică din Lituania, rata anuală a inflației este de 5%.
Prețurile biocombustibililor, care reprezintă în medie 70% din producția de căldură, sunt acum de aproximativ 40 de ori mai mari decât anul trecut, a declarat Taparauskas, membru al Consiliului Național de Reglementare în Energie.
Prețurile la termoficare vor crește, în medie, cu 30 la sută.
Unul din cinci lituanieni este sub pragul sărăciei.
„O astfel de creștere a prețurilor într-un moment atât de tensionat ar putea amenința o criză socială și o creștere și mai mare a tensiunilor în societate. Credem că statul trebuie să își asume responsabilitatea pentru gestionarea creșterii prețurilor, în special luând în considerare situația celor mai vulnerabili membri ai societății și posibilele consecințe pentru aceștia. Mai ales că, companii precum Ignitis, sau rețelele de încălzire din Vilnius nu numai că nu mai dispune de resurse financiare, ci au și o anumită datorie ”, rezumă Lukas Tamulynas, președintele mișcării LSDP Momentum Vilnius.
Pensionarii sunt considerați unul dintre cele mai vulnerabile grupuri din Lituania. În 2019, Lituania a fost printre ultimele cinci țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește sărăcia pensionarilor. Procentul persoanelor peste 65 de ani cu risc de sărăcie este de 19%.
Ciprian Pop