Publicat: 27 Noiembrie, 2017 - 17:24

Proiectul „«Împreună, în siguranță, pe aceleași străzi» - creșterea siguranței rutiere în 255 de intersecții și 320 km de străzi” a fost cel mai votat în cadrul campaniei “Propune pentru București”, organizată de Primăria Capitalei. Acest proiect, realizat de un grup de cetățeni, urmează să fie implementat în 2018 de Primăria Municipiului București.

Implementarea proiectului constă în realizarea marcajelor “Traseu sugerat pentru biciclete” - o premieră în România. În engleză, acest tip de marcaje sunt cunoscute ca “sharrows” (shared lane + arrows), dar fiecare țară a ales un nume în concordanță cu scopul acestor marcaje. De exemplu, în Franța, marcajele respective se numesc “voie partagée” (drum partajat), în timp ce în Cehia sunt cunoscute sub numele Cyklopiktokoridor (coridor cu pictograme biciclete). Marcajele sunt implementate cu succes în multe țări din lume, iar cel mai recent studiu care confirmă beneficiile acestor marcaje a fost realizat în Viena, Austria. O sinteză în limba română a acestui studiu a fost atașată proiectului depus la Primăria Capitalei.

Legea românească definește bicicleta ca fiind vehicul, fiind obligată - ca orice alt vehicul - să circule pe partea carosabilă (dacă pe tronsonul respectiv nu sunt piste pentru biciclete). 

Din cauza vechilor piste realizate defectuos pe trotuarele din București, multi șoferi au o conduită rutieră ostilă față de bicicliști. Ei cred, în mod greșit, că bicicletele trebuie să circule pe trotuar. De fapt, legea interzice circulația bicicletelor pe trotuare.

Reamintim faptul că, de mai mulți ani, aproape toate pistele pentru biciclete din București au fost desființate de Poliția Rutieră după ce s-a constatat că viața și integritatea pietonilor și bicicliștilor era pusă în pericol prin amenajarea lor pe trotuare.

Marcajele “Traseu sugerat” crează o hartă vizuală pe partea carosabilă, indicând coridorul pe care circulă bicicletele, fiind astfel utile în primul rând șoferilor, care, astfel, vor estima mai bine distanța laterală de siguranță pe care trebuie s-o păstreze față de un biciclist. Siguranța rutieră crește și în zona intersecțiilor, deoarece marcajele îi direcționează pe bicicliști pentru a se încadra corect, în funcție de direcția de deplasare, și le oferă șoferilor un traseu previzibil pe care circulă bicicletele.
De asemenea, aceste marcaje ajută participanții la trafic să conștientizeze prezența legitimă a bicicletelor pe partea carosabilă, reamintindu-le că legea interzice circulația bicicletelor pe trotuar.

Marcajele propuse prin proiectul „Împreună, în siguranță, pe aceleași străziˮ funcționează în baza dispozițiilor legale existente. De altfel, aceste marcaje se regăsesc în “Ghidul de realizare a infrastructurii pentru biciclete în zona urbană” ce a fost adoptat de Consiliul General al Municipiului București odată cu adoptarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București - Ilfov.

Implementarea proiectului vine în întâmpinarea Primăriei Capitalei care, prin distribuirea  a 30.000 de vouchere pentru achiziționarea de biciclete, se așteaptă la o creștere a numărului deplasărilor pe bicicletă. De aceea, creșterea siguranței rutiere pe străzile din București este o obligație morală pe care administrația trebuie s-o ducă la îndeplinire în cel mai scurt timp.

Aplicarea marcajelor “Traseu sugerat pentru biciclete” este o soluție ieftină și ușor de implementat pentru creșterea siguranței rutiere, însă nu poate fi un motiv de întârziere pentru realizarea unei infrastructuri dedicate circulației bicicletelor, așa cum administrația și-a luat angajamentul în 2014, prin acceptarea sumei de 10 milioane de Euro de la Guvernul României pentru realizarea de piste pentru biciclete sau, în 2017, prin aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București - Ilfov care prevede realizarea în maxim 2 ani a minimum 60 km de piste pentru biciclete.