4 iulie 2022

Locuitorii din 43 de țări ale lumii se confruntă cu foamete pe scară largă

African children during english class in very remote school. The bricks that make up the walls of the school are made of clay and straw. There is no light and electricity inside the classroom

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Aproximativ 41 de milioane de oameni din lume sunt la un pas de foamete. Cel mai mic șoc, creat de o noua blocada sau de calamități naturale, se va transforma într-un adevărat dezastru pentru ei. Experții din cadrul organizației umanitare World Food Program (PAM) avertizează în acest sens, potrivit site-ului web al Centrului de Știri al ONU.

Conform raportului care a fost pregătit de PAM (Programul Națiunilor Unite pentru Alimentatie) și FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură), oamenii din Yemen și Sudanul de Sud sunt deja grav subnutriți. În regiunea etiopiană Tigray, peste 5,5 milioane de oameni sunt grav subnutriți, iar peste 350 de mii de oameni din regiune amintita sunt aproape de foamete pe scara larga.

Situația catastrofală s-a dezvoltat în 43 de țări ale lumii, inclusiv in Afganistan, Venezuela, Haiti, Honduras, Republica Democrată Congo, Etiopia, Yemen, Zimbabwe, Republica Centrafricană, Sudan, Uganda și Sudanul de Sud.

Majoritatea oamenilor subnutriți trăiesc în Africa, dar foamea este în creștere în aproape fiecare regiune a lumii, din Orientul Mijlociu până în America Latină și Caraibe.

Foametea este, de obicei, declarată în zone cu acces umanitar limitat, în zone de conflict care sunt însoțite de deplasări masive ale populației. Schimbările climatice și dificultățile economice cauzate de pandemie determină, de asemenea, creșterea celor înfometați în lume.

Experții notează că în lumea modernă există o creștere a producției de alimente, care este mai mult decât suficientă pentru a hrăni toți locuitorii planetei. Totuși, în același timp, din cauza inegalităților existente, milioane de oameni nu au acces la alimente.

Redactor Ciprian Pop