27 octombrie 2021

Londra încheie mai multe alianțe de securitate pe linia AUKUS

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marea Britanie este interesată să creeze noi alianțe comerciale și de apărare, după modelul parteneriatului de securitate cu Australia și Statele Unite (AUKUS). De asemenea, Londra încearcă să creeze un nou centru de „gravitație economică” pentru a contracara influența țărilor autoritare, a declarat duminică ministrul britanic de externe, Elizabeth Truss, într-un interviu pentru The Sunday Times .

„Vrem să cooperăm cu prietenii și aliații noștri, încheind mai multe acorduri în sfera economiei și securității. Scopul AUKUS este protejarea rutelor comerciale și a rutelor de transport maritim. În acest caz, împreună cu Australia, dar vreau să iau în considerare și acordurile cu India, cu Japonia și cu Canada pentru a oferi sprijin suplimentar în materie de securitate zonelor la fel de importante [pentru comerțul maritim internațional] ”, a spus Trass.

Truss a vorbit și despre necesitatea de a utiliza în mod activ instrumentele comerciale și economice pentru a sprijini eforturile diplomatice ale țărilor occidentale din Africa și Asia, spre deosebire de influența „regimurilor autoritare”. După cum a menționat The Times, acesta din urmă poate însemna Rusia și China.

Truss a evitat să răspundă la întrebarea dacă strategia de creștere a „puterii economice” este îndreptată împotriva Beijingului, dar a subliniat că, din punctul ei de vedere, acesta este cel mai bun mod de a contracara „forțele malefice” pe termen lung.

Parteneriatul AUKUS
Australia, Regatul Unit și Statele Unite au anunțat la 15 septembrie înființarea Parteneriatului Trilateral de Securitate Indo-Pacific (AUKUS). Ca parte a acordului, Canberra, în special, intenționează să construiască cel puțin opt submarine nucleare folosind tehnologia americană, dintre care primul va intra în serviciu în 2036. Din această cauză, Australia a rupt cel mai mare contract de apărare din istoria sa cu Franța. Ca răspuns, Parisul a anunțat retragerea ambasadorilor săi din Statele Unite și Australia pentru consultări și a descris acțiunile Marii Britanii drept „o manifestare a oportunismului”.

„Francezii sunt aliați cheie pentru noi”, a spus Truss în acest sens. „Relația noastră a cunoscut suișuri și coborâșuri, dar, în cele din urmă, Franța este un mare exemplu de țară democratică și iubitoare de libertate”, a spus șefa diplomației de la Londra.

Autor Pop Ciprian-Dorel