Publicat: 4 Iunie, 2013 - 11:26
Share
Călăreţul român Norbert Schuman a acumulat cele mai multe puncte în circuitul Golden Tour

Nivelul tehnic şi sportiv ridicat, eleganţa, ritmul, determinarea şi fair-play-ul celor 70 de concurenţi şi 140 de cai din 5 ţări europene au definit Concursul internaţional de sărituri peste obstacole FEI – Longines Grand Prix, cotat la două stele prin gradul ridicat de dificultate al probelor, care s-a desfăşurat în perioada 30 mai - 02 iunie 2013, la sediul clubului Equestria din comuna Snagov, sat Tâncăbești.

Performanţa de a etala, în România, condiţii similare concursurilor internationale de echitaţie de nivel mondial a fost dublată de un public entuziast şi cunoscător, dar şi de rigurozitatea standardelor tehnice şi de exigenţa juriului internaţional al concursului, care a cuprins nume de referinţă ale echitaţiei mondiale.

Gilbert Remy, şef de pistă al concursului, arbitru internaţional de echitaţie nivel 3, a plecat cu o impresie excelentă de la Bucureşti: “Faţă de concursul de anul trecut - Marele Premiu al Bucureştiului - desfăşurat in cadrul evenimentului ecvestru mai amplu numit  Salonul Calului, pot spune cu certitudine că progresele remarcate la Longines Grand Prix sunt evidente: am asistat la un concurs clar de nivel internaţional, atât ca dificultate a probelor, ca valoare a cailor şi sportivilor, dar şi ca nivel de organizare a întregului eveniment. În această bază ecvestră există premisele şi toate condiţiile impuse de Federaţia Internaţională de Echitaţie (FEI) pentru asemenea nivel de concursuri, ca acesta – încadrat în rankingul FEI**Longines”.

Iniţiatoarea organizării concursului FEI – Longines Grand Prix, Ozana Moraru, consideră că, o dată cu acest concurs, România a făcut un important pas înainte în dorinţa sa de a reveni între valorile europene. Evaluările iniţiale pozitive pe care observatorii FEI le-au acordat deja concursului o îndreptăţesc să spere că tradiţia organizării unor astfel de concursuri în România va fi reluată şi va deveni o constantă, după o pauză de 6 ani.

“Misiunea asumată încă de la început de Clubul Equestria, acela de a organiza Concursul FEI – Longines Grand Prix conform celor mai actuale standarde tehnice mondiale, dar şi de a educa publicul în spiritul unei competiţii fair-play şi al aprecierii unui sport frumos şi elegant, a fost îndeplinită. Impresia foarte bună lăsată de călăreţii din România şi impresiile generale favorabile ale personalităţilor străine din juriu ne fac să aşteptăm cu nerăbdare ediţiile viitoare ale competitiei şi să ne dorim ca acest concurs să devină un obicei românesc”, spune dr. Ozana Moraru.

Românul Norbert Schuman a triumfat în clasamentul final al punctelor din circuitul Golden Tour, cu un total de 80 de puncte, urmat de bulgarul Angel Niagolov cu 69 de puncte şi de câştigătorul Gold Tour Final Grand Prix, turcul Husnu Dinc.

Alţi concurenţi autohtoni remarcaţi sunt Patric Petre şi juniorul Cristian Ceauşescu, ambii câştigând puncte pentru calificarea la Campionatul European de sportivi tineri şi, respectiv, de juniori. Dintre călăreţele românce înscrise în competiţie, Alina Becali a cucerit, duminică, Marele Premiu al sportivilor tineri Young Riders Tour.

În ansamblu sportivii bulgari, români şi turci au obţinut cele mai bune rezultate ale concursului, care a programat în total 4 tururi (circuite) şi 18 probe de obstacole: probe pentru cai experimentaţi şi sportivi seniori, Circuitul de tineret şi junior cu câte 3 competiţii.

Cea mai importantă probă a competiţiei, FEI**Longines Grand Prix, i-a revenit turcului  Husnu Dinc, care a obţinut, duminică, un timp final de 81,29 secunde şi un punctaj de 19 puncte, după un traseu impecabil. Premiul în bani corespondent a fost de 10.000 Euro. Sportivul turc l-a învins la baraj, cu calul Chellachic Z, pe ocupantul locului secund, bulgarul Angel Niagolov cu calul Catrina B, care nu a mai terminat barajul după ce a comis prima greşeală şi s-a clasat al doilea. Pe locul trei s-a situat unul dintre cei mai buni competitori al celor patru zile de concurs, bulgarul Ivaylo Bonev.

Cel mai bine clasat român al FEI**Longines Grand Prix este Răzvan Bozan, care a ocupat locul patru cu un punctaj final de 86,48 secunde. Pe locul cinci s-a clasat câştigătorul de sâmbătă al celei de-a doua etape a circuitului Gold Tour, Norbert Schuman, cu un timp final de 64,69 secunde. FEI**Longines Grand Prix a fost proba care a dispus de cele mai mare premii în bani, 25.000 de euro dintr-un fond total de premiere al concursului de 45.000 de euro.

Proba Silver Tour, desfăşurată sâmbătă, a fost câştigată la baraj de călăreţul bulgar Rosen Raichev (nr. 315 mondial), urmat de Ivailo Bonev din Bulgaria, ocupant şi al locului 3 cu calul Amazing.

Din echipa concursului FEI - Longines Grand Prix au făcut parte Dr. Ozana Moraru – preşedinte de concurs, preşedintele clubului Equestria, reprezentant al sponsorului de platină Clinica Oculus, Dr.  Alexandru Iavorovski, preşedintele juriului de concurs, arbitru internaţional de echitaţie, Gilbert Remy - şef de pistă al concursului, arbitru internaţional de echitaţie, Ilie Georgescu - reprezentant al partenerului sponsor Jockey Club.

Reputatul comentator sportiv Cristian Ţopescu a comentat live, la Digi Sport, cele mai importante patru tururi (circuite) ale Grand Prix-ului.