Publicat: 29 Noiembrie, 2016 - 19:15

Lotul Național de Ju-Jitsu seniori al României a revenit acasă după participarea la Campionatul Mondial de Ju-Jitsu, competiție desfășurată ca Test Event pentru prestigioasa manifestare World Games 2017, în orașul polonez Wroclaw, în perioada 25-27 noiembrie 2016.

Campionatul Mondial de Ju-Jitsu seniori a reunit la start 506 sportivi reprezentând 46 țări din Europa, Asia, Africa, America de Nord și America de Sud, în concursul individual de Fighting (combat semi-contact), Ne-Waza (luptă la sol similară BJJ) și Duo (demonstrație a elementelor tehnice), precum și în concursul pe echipe, la proba Ne-Waza.

Lotul României a fost format din 7 sportivi, însoțiți de un antrenor și doi arbitri.

Nivelul competiției a fost extrem de ridicat, fiecare categorie cuprinzând, în medie, între 20 și 25 sportivi. La finalul competiției, echipa României a reușit să obțină 2 medalii de bronz, prin echipa de Duo Show Doru Galan + Ionuț Dobre (C.S. Budo Seishin București) și sportivul de Ne-Waza Horațiu Balint (C.S. Absoluto București), la categoria—77 kg. Lotul nostru național a mai avut încă două șanse la medaliile de bronz, pe care, din păcate sportivul de Ne-Waza Mihai Handrea (C.S. Absoluto București), în cadrul categoriei—62 kg, și echipa de Ne-Waza nu le-au putut cuceri, aceștia trebuind să se mulțumească cu locul V.

În urma celor 2 medalii de bronz și a celor 2 locuri V obținute, echipa României a urcat până la mijlocul clasamentului pe națiuni, terminând competiția pe poziția 22.

Vineri, 25 noiembrie, primul concurent român a fost Camil Moldoveanu, multiplu Campion Mondial de Ju-Jitsu Ne-Waza, neînvins în competițiile internaționale de ne-waza din anul 2012. Camil a concurat în cadrul categoriei +94 kg, care s-a bucurat de participarea a 16 sportivi. Accidentat înainte de concurs, Camil a reușit să câștige primul meci, cu scorul de 5-0, împotriva marocanului Eddine Houmine Seif, medaliat cu bronz la ultimele două ediții ale Campionatului mondial. Din păcate, accidentarea s-a făcut simțită în al doilea meci, terminat la egalitate, 0-0, cu sportivul Danny Feliz din Elveția. Decizia arbitrului a fost în favoarea sportivului elvețian, care a câștigat ulterior medalia de argint a categoriei. Trimis în recalificări de către arbitru, Camil nu a mai continuat concursul, ocupând în final locul IX.

Cel de-al doilea reprezentant al României care a concurat în prima zi de competiție a fost sportivul bucureștean Edward Paulescu (C.S. Shin Daito), în cadrul categoriei Fighting,—77 kg (22 concurenți). Din păcate, Edi nu a avut o evoluție foarte bună, pierzând primul meci cu scorul de 8-6 împotriva sportivului taiwanez Shih-Wei Yeh, iar cel de-al doilea meci cu scorul de 14-3 împotriva lui Christos Zigouras din Grecia.

A doua zi de concurs a adus și prima medalie pentru Lotul Național al României, prin prestația lui Horațiu Balint în cadrul categoriei de Ne-Waza—77 kg (29 competitori). Horațiu a câștigat succesiv meciurile împotriva lui Ali Hemade, din Liban (scor 100-0 — submission = tehnică de finalizare care forțează abandonul adversarului), Luka Lanscak, din Croația (scor 12-0), pierzând sfertul de finală împotriva polonezului Maciej Kozak, cu scorul de 2-0. în recalificări, Horațiu i-a depășit la scor pe Nursultan Alymkulov din Kyrgistan (100-0), Sebastian Lecocq din Franța (100-0), pentru a câștiga medalia de bronz împotriva multiplului Campion European și Mondial Wim Deputter din Belgia, de asemenea cu scorul de 100-0.

Edward Paulescu a concurat în cadrul aceleiași categorii, trebuind să cedeze cele două meciuri disputate împotriva sportivilor Hussein Alrashid din Iordania (0-100) și Salem Alsuwaidi din Emiratele Arabe Unite.

Dinu Bucaleț (C.S. Absoluto), concurând în cadrul categoriei de Ne-Waza—69 kg (24 sportivi), a beneficiat de un prim tur liber, trecând în turul al doilea al competiției de iordanianul Ali Alalabd, cu scorul de 6-0. în sferturile de finală, sportivul nostru a pierdut meciul disputat în compania rusului Daud Adaev (26-2). în recalificări, Dinu l-a întâlnit pe Lakatos Sandor din Ungaria, meciul încheiat cu scorul de 2-2 fiind decis de arbitru în favoarea sportivului maghiar. Dinu a ocupat la finalul competiției locul IX.

Mihai Handrea a pierdut printre degete medalia de bronz în cadrul categoriei Ne-Waza—62 kg (19 sportivi), adversarul său din meciul pentru bronz reușind o acțiune de atac cu câteva secunde înainte de finalul unui meci controlat și condus de Mihai. Scorul final de 3-2 i-a adus sportivului român locul V, în timp ce medalia de bronz i-a revenit lui Georgi Razmadze din Rusia. Parcursul lui Mihai spre meciul pentru bronz a inclus un prim tur liber, un al doilea tur câștigat cu scorul de 10-2 în fața ucraineanului Artem Holovko și un sfert de finală câștigat prin submission (100-0) în fața sportivului columbian Alejandro Viviescas Ortiz. Semifinala disputată în compania sportivului israelian Ron Cohen s-a încheiat cu scorul de 0-0, arbitrul acordând din nou decizia în defavoarea sportivilor noștri.

Echipa Doru Galan + Ionuț Dobre, înscrisă la Duo Clasic masculin (17 echipe) a întâlnit în primul tur al competiției pe belgienii Bjarne Lardon + Ben Clostermans, aflați pe locul I în clasamentul mondial al ultimilor doi ani. Sportivii belgieni au câștigat meciul cu scorul de 86,5-85,5. în recalificări, Doru și Ionuț au câștigat primul meci prin neprezentarea echipei columbiene Jeison Mora Pineda + Hair Bohorques Coy, pierzând următorul meci în fața italienilor Liuzza + de Caro, care ulterior au câștigat medaliile de bronz (scor 84,5-82). Sportivii noștri au ocupat la final locul IX.

Duminică, 27 noiembrie, în ultima zi de concurs, România a participat la proba de Duo Show masculin, prin Doru Galan + Ionuț Dobre, și la concursul pe echipe la Ne-Waza (Mihai Handrea, Dinu Bucaleț, Horațiu Balint, Edward Paulescu și Camil Moldoveanu).

Doru și Ionuț s-au mobilizat exemplar după dezamăgirea de la Duo Clasic, reușind să obțină medalia de bronz la Duo Show (8 echipe), după un prim meci câștigat împotriva sportivilor din Thailanda (scor 39,5-36,5), semifinala pierdută la un singur punct (39,5-40,5) împotriva lui Dragutinovic + Vukotic din Muntenegru și, în final, meciul câștigat împotriva reprezentanților Italiei, cu scorul de 44,5-40,5.

În meciul pe echipe la Ne-Waza (8 echipe), echipa României, ocupând doar trei din cele cinci categorii de concurs, a cedat în fața Germaniei, a depășit Israelul în recalificări, pierzând medaliile de bronz împotriva sportivilor țării-gazdă, Polonia. Un meritoriu loc V pentru băieții noștri.

La finalul unui concurs extrem de dificil, toți componenții Lotului Național, precum și antrenorii acestora, au câștigat respectul nostru și merită, din toată inima, felicitări!

Dana Mortelmans

Director Comisie Organizare Competiții