23 mai 2022

Lotul României de Paraclimbing este pregătit pentru sezonul 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, a organizat reuniunea lotului de sportivi pentru competiţiile din acest an. Programul celor 17 sportivi cuprinde participarea la Cupa Mondială de la Innsbruck, Concursul Master de la Imst, Cupa Mondială de la Briancon din Franţa, Campionatul Mondial din Rusia şi Cupa Mondială din SUA.

Lotul României va participa în acest an la 6 clase sportive. Pentru a asigura o competiţie echitabilă, sportivii sunt clasificaţi în funcţie de nivelul de afectare fizică. În ceea ce priveşte dizabilităţile de vedere, unde avem 12 sportivi, clasificarea se face pe 3 categorii, după cum urmează

* Sportivii B1 sunt complet nevăzători şi vom fi reprezentaţi de Angelo Simionescu, Alexandru Benchea, Ariana Pero şi Marius Mitrache.

* Sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 şi / sau un câmp vizual mai mic de 5%. La această categorie vor concura Răzvan Nedu, Valentin Moise, Monika Buzas, Valentin Andrieş.

* Sportivii din categoria B3 au între 2/60 şi 6/60 acuitatea vizuală şi un câmp vizual între 5% şi 20%. Ei sunt Cosmin Candoi, Alexandru Simion, Robert Al-Radi, Ionela Grecu

În lot avem şi un sportiv amputat care va concura la categoria sa – Vasile Coliban. Abordarea unui traseu de escaladă este diferită atunci când sportivul foloseşte proteza, iar încadrarea unui sportiv în categorie se face ţinând cont şi de folosirea sau nu a protezei.

Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun cu rotile, în timp ce alţii sunt limitaţi de alţi factori (flexibilitate, coordonare, forţă). În Lotul Naţional de Paraclimbing Andrei Popa, Radu Hojda şi Vasile Tobi vor concura la RP1 şi Anita Constantinescu la RP3.

Sportivii sunt pregătiţi de cucerirea unui nou vârf – Elbrus

În afara competiţiilor oficiale, Climb Again şi sportivii din lot şi-au propus ca şi în acest an să ducă steagul României pe un munte emblematic. După ce anul trecut a fost Mont Blanc, anul acesta a venit rândul muntelui Elbrus.

Elbrus are altitudinea de 5.642 m, fiind cel mai înalt munte din Caucaz, de unii geografi fiind considerat şi cel mai înalt munte din Europa. Muntele este denumit de arabi Dschabal al-alsun „Muntele limbilor diferite”, alte popoare l-au denumit ‘Regele spiritelor’, ‘Tronul zeilor’, ‘Locul norocoşilor’ sau ‘Sfânta înălţime’. Escaladarea durează în mod obişnuit 4-5 zile şi necesită, de preferat, câteva zile suplimentare pentru aclimatizare.

Claudiu Miu – Fondator Climb Again şi coordonatorul Lotului Naţional de Paraclimbing: ‘Escalada, un sport complex şi solicitant, presupune căţărarea pe un perete de stâncă sau pe un panou artificial, cu ajutorul forţei braţelor şi picioarelor. Deşi pare un sport dificil, accesibil doar oamenilor cu o condiţie fizică excelentă, în realitate lucrurile stau altfel. Căţăratul nu reprezintă doar un sport, ci şi o modalitate de terapie ceea ce-l face practicabil pentru oricine, inclusiv pentru persoanele cu multiple dizabilităţi. Iar noi, în ultimii ani, am demonstrat acest lucru! Ne bucurăm că avem un program sportiv complet în acest an. Expediţia Elbrus 2021 este un alt vis devenit realitate. Iar pentru acest lucru le mulţumim partenerilor noştri.’

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Fundaţia Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Kaufland şi Comitetul Paralimpic Român.

Asociaţia Climb Again este o organizaţie non-guvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE) , fondată şi condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie şi consiliere psihologică pentru copii şi tineri cu dizabilităţi: deficienţă de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficienţe asociate.