27 noiembrie 2021

Lovitură de stat militară în Sudan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Militari neidentificați i-au reținut ieri pe liderii guvernului civil sudanez. O stare de urgență a fost declarată în toată țara și este de așteptat să fie numit un nou guvern.

Membrii civili ai „Consiliului suveran” din Sudan, organismul de tranziție creat de la căderea lui Omar Al-Bashir în 2019, au fost reținuți de trupele armatei.

Ministerul Informațiilor sudanez a confirmat informația într-o declarație postată pe Facebook: „Membrii civili ai Consiliului Suveran… și majoritatea miniștrilor… au fost duși într-o locație necunoscută”.

Arestările au fost efectuate la locuințele liderilor politici civili, potrivit comunicatului. „Majoritatea miniștrilor și a membrilor civili ai Consiliului Suveran au fost arestați”, se spune, pe scurt, în declarație. Accesul la internet a fost, de asemenea, întrerupt în toată țara.

Prim-ministrul Sudanului, Abdallah Hamdok, a fost de asemenea reținut și dus la o destinație necunoscută după ce a refuzat să susțină lovitura de stat.

Sediul radiodifuziunii de stat a fost percheziţionat, potrivit Ministerului Informaţiei sudanez. „Lucrătorii sunt reținuți”, a spus ministerul. Televiziunea publică difuzează în prezent un concert de muzică tradițională.

Biroul primului ministru a chemat populația la rezistență prin proteste: „Facem apel la poporul sudanez să protesteze prin toate mijloacele pașnice posibile”.

Între timp, Ministerul Informațiilor sudanez a anunțat că armata a tras cu muniție reală asupra protestatarilor care resping lovitura militară „în fața sediului armatei din Khartoum.

Generalul Abdel Fattah Al-Burhane, șeful autorității de tranziție a Sudanului, a anunțat dizolvarea Consiliului Suveran și a declarat stare de urgență în toată țara. El a mai explicat că se va forma un nou guvern cu ceea ce acesta numește „personal competent”.

Asociația Profesioniștilor, care a fost unul dintre vârfurile de lance ale revoltei din 2019 care l-a expulzat pe Omar Al-Bashir, a denunțat lovitura de stat militară. O parte importantă a populației a ieșit și ea în stradă pentru a protesta.

Uniunea Africană a cerut într-o declarație reluarea imediată a consultărilor civilo-militare.

Liga Arabă se declară îngrijorată de tranziția democratică a Sudanului. Ahmed Aboul Gheit, secretarul general al organizației panarabe, a emis o declarație prin care cere tuturor părților să respecte acordul de tranziție din 2019 care a instituit un Consiliu suveran care împarte puterea între civili și militari.

La rândul său, Reprezentantul ONU în Sudan, Volker Perthes, a cerut armatei să elibereze imediat deținuții.

Sudanul a trecut prin săptămâni de tensiuni între autoritățile civile și militare care alcătuiesc Consiliul Suveran, responsabil de tranziția politică a țării. Pe 16 octombrie, susținătorii armatei și-au instalat tabăra în fața palatului prezidențial, declanșând demonstrații în diferite orașe din țară.

Situația s-a deteriorat brusc când susținătorii armatei au paralizat o parte din Capitală, Khartoum, pe 24 octombrie, blocând unul dintre podurile principale ale orașului sau arz
ând cauciucuri pe drum. Abdallah Hamdok a vorbit despre „cea mai gravă și periculoasă” criză de la crearea guvernului de tranziție, deși a negat zvonurile despre o remaniere ministerială în favoarea armatei.

Sudanul se află în tranziție politică din 2019, când fostul lider al țării, Omar Al-Bashir, a fost îndepărtat și urmărit penal în propria sa țară, dar și de Curtea Penală Internațională pentru genocid, crime de război și crime împotriva umanității. El însuși a ajuns la putere în 1989, după o lovitură de stat.

Zeci de mii de oameni au manifestat anul trecut pentru a cere implementarea reformelor promise atunci de nou-formatul Consiliu Suveran. Acesta din urmă trebuia să organizeze alegeri la sfârșitul anului 2023. La nivel internațional, a început și normalizarea relațiilor cu Israelul în 2020. Încercările de destabilizare a țării s-au intensificat însă din septembrie 2021. Pe 21 septembrie, s-a zădărnicit o primă încercare de lovitură de stat.

Autor Ciprian Pop