Publicat: 17 Februarie, 2015 - 17:58
Share

România este expusă riscului la inundații, suntem în pragul primăverii și, în baza experiențelor din fiecare an, ne putem aștepta și anul acesta la inundații, cu efecte mai mult sau mai puțin catastrofale, atrage atenţia deputatul PNL, Lucia-Ana VARGA, conform unui comunicat de presă al PNL. 
Prezentăm comunicatul de presă al PNL:
"Importanța aplicării măsurilor de prevenire a riscului la inundații și a celor de gestionare a zonelor cu risc la inundații este de netăgăduit. De asemenea, finanțarea lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor este obligatorie pentru orice guvern ! Strategia națională de management al riscului la inundații pe termen mediu și lung, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.846/ 2010, prevede necesitatea alocării a 17 miliarde euro pentru realizarea lucrărilor de infrastructură de apărare împotriva inundațiilor.

Realizarea acestor lucrări până în 2035 ar reduce vulnerabilitatea socială a comunităților expuse la inundații cu până la 75%.

După inundațiile din 2005, Guvernele PNL și PDL au înțeles importanța finanțării acestor lucrări pentru siguranța cetățenilor, sumele alocate pentru lucrări de apărare împotriva inundațiilor fiind, în medie, de 600 milioane lei pe an.

Din păcate, Guvernul PSD nu a înțeles necesitatea finanțării lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor alocând prin bugetul de stat sume de 6 ori mai mici decât în perioada 2005-2012, în condițiile în care sunt identificate 700 puncte critice de-a lungul cursurilor de apă în care sunt necesare intervenții rapide. Sunt zone în țară în care digurile sunt afectate de eroziuni puternice și albiile cursurilor de apă sunt colmatate; toate aceste zone sunt adevărate pericole pentru viața și casele oamenilor, în cazul unor precipitații abundente.

Guvernul are resurse limitate, vor spune ministrul de Finanțe și chiar Primul—ministru Ponta și nu poate aloca fonduri suficiente. Dar întrebarea mea este — de ce nu se aplică Legea Apelor și nu se alocă fonduri pentru lucrări de apărare împotriva inundațiilor din bugetul Administrației Naționale 'Apele Române', constituit din taxele și tarifele cetățenilor ?

Am constatat că, în anul 2014, în timp ce pentru lucrări de investiții în infrastructura de apărare împotriva inundațiilor s-au alocat, prin bugetul Administrației Naționale 'Apele Române', numai 40 milioane lei, pentru bunuri și servicii s-au cheltuit 377 milioane lei.

Văzând cifrele de mai sus, mă întreb care este interesul autorităților: cheltuirea banilor pentru bunuri și servicii sau pentru protejarea cetățenilor ?

Cer cu fermitate domnului Victor Ponta și doamnei ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, ca măcar anul acesta să fie responsabili și să găsească soluții de finanțare, din bugetul Administrației Naționale 'Apele Române', a lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor.

Închei prin a cere cu fermitate domnului prim-ministru să respecte legea, să respecte articolul 85, alineatele (2) și (3) amendate prin OUG 69/ 2013 privind modificarea și completarea Legii apelor nr.107/ 1996, lege aprobată chiar de Guvernul condus de domnia sa".

Deputat PNL

Lucia-Ana VARGA