Publicat: 30 Octombrie, 2014 - 15:37
Share

Deputatul Lucia Varga a semnat următorul comunicat de presă: "Evenimentele meteorologice de la sfârșitul săptămânii trecute ar fi trebuit să constituie un semnal de alarmă, o atenționare în al doisprezecelea ceas pentru Guvernul Ponta!

Iarna se apropie cu pași repezi și ne vom afla în situația de a ne confrunta cu viscole și zăpezi abundente, cu drumuri blocate, localități izolate și cu imposibilitatea de a apăra populația împotriva efectelor fenomenelor extreme.

Guvernul Ponta avea obligația să realizeze perdelele forestiere încă din primăvara acestui an, dispunând de cadrul legislativ și fondurile necesare.

Considerăm că premierul Ponta nu are nicio scuză pentru abandonarea realizării perdelelor forestiere cu rol de protecție a autostrăzilor și drumurilor naționale, ci vedem doar indiferența față de adevăratele nevoi ale comunităților.

Legislația și documentațiile tehnice necesare demarării—Programului național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale (care urma a fi derulat pe o perioadă de 5 ani, pe o lungime totală de aproximativ 1700 km, din care, în anul 2014, se preconizau a fi demarate lucrări pe aproximativ 870 km) au fost reactualizate de Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură, iar ca ministru delegat am lăsat în bugetul departamentului 30 milioane lei, ce erau prevăzuți pentru împăduriri, în scopul realizării de perdele forestiere.

Chiar în primăvara anului 2014, trebuiau să înceapă aceste lucrări de-a lungul autostrăzii A2.

După ce PNL a fost dat afară de la guvernare, în calitate de deputat am adresat doamnei ministru Doina Pană, interpelarea înregistrată cu nr.136B/2014, întrebând-o care sunt cauzele întârzierii realizării perdelelor forestiere și cum s-au cheltuit banii alocați pentru acestea. Răspunsul primit a confirmat amânarea derulării lucrărilor pentru toamna anului 2014.

Suntem însă la sfârșitul lunii octombrie și, aflăm că au existat ședințe ale unui grup de lucru care se ocupă de implementarea procedurilor pentru realizarea perdelelor forestiere de protecție împotriva înzăpezirii autostrăzilor A1 și A2, dar ca în acest an nu au fost alocate fonduri pentru înființarea perdelelor forestiere de protecție.

Concluzia este ca în aceasta toamnă nu se va realiza nici un metru de perdele forestiere. Considerăm că existența perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicație este un imperativ, vizează în mod direct interesul public, prin importanța lor în asigurarea siguranței oamenilor, a animalelor și a bunurilor lor materiale.

Vă solicităm, domnule prim-ministru, să ne spuneți cine sunt responsabilii pentru această lipsă de acțiune într-o situație ce vizează interesul populației și de ce nu sunt ei sancționați!"

Deputat

Lucia Varga