Publicat: 25 Februarie, 2015 - 12:16

Lipsa programelor de îmbunătățire a calității aerului pe termen lung este o problemă națională gravă, complet ignorată de Guvernul condus de Victor Ponta, atrage atenția deputatul Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

În cadrul unei declarații politice susținute ieri, în Camera Deputaților, parlamentarul liberal trage un semnal privind creșterea problemelor de sănătate cauzate de calitatea scăzută a aerului, de poluarea marilor orașe din România.

Printr-un studiu elaborat anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat publicul cu privire la scăderea calității aerului în marile orașe ale lumii, arătând că doar 12% din populație respiră aer curat, în conformitate cu normele OMS. Poluarea cu particule fine, generată de combustia carbonului și de motoarele diesel ale vehiculelor este asociată cu decesele cauzate de probleme cardiace, boli respiratorii și cancer pulmonar.

Nu este o surpriză că suntem expuși la extrem de mulți factori de poluare, care acționează în timp asupra plămânilor, cauzând afecțiuni ale sistemului respirator. În țara noastră, unul din zece români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică, iar numărul de astmatici adulți și copii este într-o creștere vizibilă.

România se situează pe locul al șaptelea ca mortalitate prin bolile respiratorii în Uniunea Europeană și pe locul al cincilea ca mortalitate prin cancerul bronho-pulmonar. Prin expunerea la poluare, imunitatea organismului scade și riscul de infecții respiratorii sporește. Peste 50% din populația de peste 40 de ani din România este identificată ca fiind la risc de boli pulmonare, care deseori sunt asociate cu boli de inimă, diabet sau osteoporoză.

Aceste cifre sunt îngrijorătoare, ca amploare și ca efecte și, din păcate, Guvernul Ponta nu este interesat să depisteze și să elimine cauzele, care duc la îmbolnăvirea multor membri ai familiilor din România.

Constatăm cu regret că Guvernul Ponta nu este interesat să reducă poluarea din marile orașe, prin susținerea de programe de îmbunătățire a calității aerului pe termen lung, așa cum se întâmplă în alte țări civilizate.

Din păcate, Guvernul Ponta și PSD-ul au uitat legea fundamentală a țării, Constituția României care garantează dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic. A uitat că România s-a angajat să respecte angajamentele europene privind calitatea aerului care obligă statele membre să ia măsuri cu adevărat eficiente pentru reducerea poluării aerului.

Conștientizarea efectelor poluării din marile orașe asupra sănătății noastre nu trebuie lăsată numai la nivel de informații prezentate în mediul online. Premierul Victor Ponta, împreună cu miniștrii sănătății, al mediului, apelor și pădurilor, în parteneriat cu autoritățile locale trebuie să se implice în punerea în practică a politicilor, pentru îmbunătățirea calității mediului, dar în special a aerului în marile orașe.

'Stimați guvernanți, gradul de sănătate a populației se transpune în mod direct asupra nivelului de trai și asupra prosperității unei societăți în ansamblul său. Ocupați-vă de ceea ce este cu adevărat important, acțiuni concrete de creștere a calității vieții și luați măsurile necesare reducerii poluării până nu este prea târziu! Nu uitați că, de fapt, prin asigurarea unui mediu curat, eliminați cauzele îmbolnăvirii populației și economisiți banii alocați altminteri pentru tratamente costisitoare și de lungă durată', a declarat deputat Lucia Varga.

Biroul de Comunicare al Grupului Parlamentar al PNL Camera Deputaților