8 octombrie 2022

Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii: Avem o datorie sacră! Aceea de a ne onora personalităţile, operele de artă şi patrimoniul naţional

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziua Culturii Naţionale reprezintă, în fiecare an, un prilej de a aduce în prim-plan personalităţile care ne onorează prin dedicarea şi munca lor, dar şi de a vorbi despre ţara noastră ca destinaţie culturală pentru cei interesaţi să ne cunoască istoria, tradiţiile, obiceiurile şi artiştii – tezaur.

Cu acest prilej, Ministerul Culturii organizează în data de 15 ianuarie, începând cu ora 19.00, alături de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, un eveniment care va aduce pe scena TNB artişti de seamă ai instituţiilor menţionate, precum Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focşa, Aliona Triboi, Oana Pellea, Mariana Mihuţ, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, soprana Teodora Gheorghiu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Daniel Magdal sau baritonul Iordache Basalic.

„Avem o datorie sacră. Aceea de a ne onora personalităţile, operele de artă şi patrimoniul naţional. Îi încurajez pe români, de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici, să continue să îşi respecte istoria, identitatea naţională şi tradiţiile, pentru că acestea reprezintă singura carte de vizită care nu îşi va pierde nicicând valoarea. La mulţi ani!”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Programul include şi proiecţia a două filme care prezintă istoria Teatrului Naţional din Chişinău şi pe cea a Operei Naţionale Bucureşti (ambele instituţii aflându-se în an centenar), un recital de poezii ale lui Mihai Eminescu şi un concert al Orchestrei ONB. De asemenea, în foaierul TNB va avea loc o expoziţie de artă, prin implicarea ArtSafari, printre lucrările expuse regăsindu-se opere ale marilor pictori Nicolae Tonitza şi Nicolae Grigorescu.

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită şi în instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii, care vor organiza evenimente atât cu prezenţă fizică, cât şi în format online. Acestea pot fi regăsite în attach.

Totodată, ministerul finanţează un număr de 23 de proiecte şi acţiuni culturale, prin programul de finanţare dedicat Zilei Culturii Naţionale, pentru care, în anul 2022, a fost alocată suma de 500.000 lei. Lista proiectelor finanţate poate fi consultată aici

http://www.cultura.ro/rezultate-finale-programul-de-finantare-dedicat-zilei-culturii-nationale-2022

La eveniment vor adresa un mesaj Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan şi Ministrul Culturii din România Lucian Romaşcanu.

TVR1, TVR Internaţional şi TVR Moldova vor transmite live evenimentul de la Teatrul Naţional Bucureşti.

*

Ziua Culturii Naţionale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010, în mod semnificativ la data de 15 ianuarie. În această zi, în urmă cu 172 de ani, se năştea unul dintre cei mai mari poeţi ai României: Mihai Eminescu, motiv de mândrie pentru români şi reprezentant de seamă al epocii sale. Opera sa a fost tradusă în majoritatea limbilor de circulaţie, fiind citit şi apreciat pe toate continentele ca ultimul mare romantic al lumii, iar astăzi se află în galeria marilor ambasadori ai ţării noastre, alături de Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade, George Enescu ş.a.

Cu stimă,
Biroul Comunicare şi Dialog Social

*

Evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale

BACĂU

* Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău – 15 ianuarie, ora 11:00: Evenimentul cultural „Nu spera şi nu ai teamă”, în colaborare cu Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” Bacău este dedicat celor 172 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu şi va avea loc la sediul instituţiei. Participă un grup de elevi coordonaţi de profesor Andreea Simon şi pianistul Elvis Condrea.

BUCUREŞTI

* Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală va organiza evenimentul de lansare a publicaţiei Atlasul Culturii. Aşezămintele culturale în spaţiul rural, care va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, ora 12:00, la Biblioteca Naţională a României, sala Mircea Vulcănescu. Lansarea va fi transmisă live, pe pagina de Facebook a INCFC (link-ul paginii web a lansării: https://www.culturadata.ro/lansare-atlasul-culturii/).

* Biblioteca Naţională a României – 14 ianuarie

Pentru marcarea Zilei Culturii Naţionale, Biblioteca Naţională a României organizează o serie de evenimente culturale, în colaborare cu mai multe instituţii de cultură. Evenimentele se vor desfăşura în regim hibrid, vor începe la ora 12:00 şi vor avea loc la sediul instituţiei, o parte a acestora putând fi urmărite şi în direct pe pagina de Facebook a instituţiei.

– 12:40 – Recital poezii de Mihai Eminescu – în interpretarea unor copii de la Centrul Educaţional Laude-Reut – Atrium, parter.
– 12:45 – Concert susţinut de soliştii Teatrului Muzical Ambasadorii împreună cu actriţa Daniela Nane – Atrium, parter.

Biblioteca Naţională a României va prezenta, prin intermediul unor expoziţii, câteva documente preţioase din cadrul colecţiilor sale, mărturii ale evoluţiei culturii scrise în ţara noastră, cu o mare însemnătate pentru formarea şi dezvoltarea limbii române literare.

– Expoziţie de partituri pe versuri de Mihai Eminescu, documente din colecţiile Bibliotecii Naţionale a României – Atrium, parter.
– Expoziţia Floarea Cuvintelor. Limba română în comori literare şi bibliofile din patrimoniul Bibliotecii Naţionale a României – Spaţiul expoziţional Curtea lui Dionis, parter.
– Expoziţie de carte premiată de Ordinul Arhitecţilor din România în anul 2021 – Spaţiul expoziţional Buzunar 2, parter.

* Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – 15 ianuarie

„Dor de Eminescu” – eveniment organizat pentru a sărbători Ziua Culturii Naţionale şi cei 172 de ani la naşterea marelui poet Mihai Eminescu.

– 11:00 – Lacul codrilor albaştri – Dioramă (Atelier de colaj cu elemente din poeziile lui Eminescu, Prof. coordonator – Luminiţa Voica. Preţul per atelier este de 20 lei/participant în limita a 8 locuri/atelier, înscrieri – relatii.publice@muzeul-satului.ro);
– 12:30 – Lui Eminescu (Sabrina Diacov şi Tudor Niculescu Mizil);
– 12:50 – Toate-s vechi şi nouă toate (cu actorul Nae Alexandru);
– 13:00 – Vreme trece, vreme vine (Recital – Corul Solemnis, Prof. coordonator – Alexandru Mija)

Atelierul de creaţie – detalii şi înscrieri – Detalii – www.muzeul-satului.ro/eveiment/ZiuaCulturiiNationale

* Muzeul Naţional de Artă al României – 15 ianuarie

MNAR propune publicului un parcurs nocturn a ceea ce reprezintă un adevărat tezaur al patrimoniului naţional aflat în expoziţiile permanente ale Galeriei de Artă Veche Românească şi Galeriei de Artă Românească Modernă. Astfel, acestea vor putea fi vizitate cu acces gratuit de la orele 18:00 şi până la orele 22:00 (ultimul acces la orele 21:00).

– În Galeria de Artă Românească Modernă se vor organiza ghidaje sub genericul „Sentimentul naţional în pictura românească modernă”, ce vor avea loc la orele 18:00 şi 20:00, iar în Galeria de Artă Veche Românească de la orele 19:00. Accesul la ghidaje se va face doar cu înscriere prealabilă, până vineri, 14 ianuarie, orele 14:00, la adresa programări@art.museum.ro.

– Sub acelaşi semn al celebrării Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Naţional de Artă al României în parteneriat cu Fundaţia Bonte lansează Bursa Fundaţiei Bonte pentru cercetarea patrimoniului MNAR. Aceasta va fi oferită prin concurs cercetătorilor care îşi propun să studieze vastul patrimoniu artistic al MNAR. Detalii pe www.mnar.arts.ro

Sediul central cu toate Galeriile, inclusiv cea Naţională, expoziţiile temporare şi muzeele satelit se vor putea vizita în program normal sâmbătă, 15 ianuarie 2022, respectiv de la 10:00 la 18:00, în condiţiile obişnuite de acces.

* Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României – 15 ianuarie: Maraton de ateliere gratuit pentru copii şi intrare liberă la muzeu.

Maratonul de ateliere educative îi ajută pe cei mici să se familiarizeze cu noul sezon expoziţional MNAC şi să îi cunoască pe artiştii excepţionali expuşi. Intrarea este gratuită, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale pentru adulţii care doresc să viziteze muzeul.

* Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi asigură, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, intrarea gratuită pentru cei care doresc să viziteze colecţiile de hărţi şi gravuri vechi, cât şi expoziţia „Istoria unei zile / Istoria unei zile pe timp de pandemie” a artistei Silvia Trăistaru, curatoriată de Ioana Marinescu. Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi este singura instituţie culturală cu profil cartografic din România şi unul dintre puţinele muzee de gen din lume.

* Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti – 15 ianuarie

– Orele 10:00, 12:00, 14:00 şi 16:00 – Turul Ghidat al TNB, cu acces gratuit;
– Ora 13:00 – Conferinţa „Cultura română între Occidentul latin şi Orientul bizantin”, susţinută de Ioan-Aurel Pop, pe 26 noiembrie 2017, amfitrion fiind Ion Caramitru, la Sala Mică a TNB.
– Orele 12:00, 14:00, 16:00, 18:00 – Proiecţii de Spectacole de Arhivă, cu acces gratuit, Sala Media – Recital „Dor de Eminescu”, susţinut de Ion Caramitru, alături de Aurelian-Octav Popa (clarinet) pe 14 iunie 2019.

– SPECTACOLE TNB

Ora 19:00, Sala Studio: „Preşul” de Ion Băieşu;
Ora 20:00, Sala Atelier: „Class” de Iseult Golden şi David Horan;
Ora 20:00, Sala Pictură: „Figuranta” de Andreas Petrescu.

* Filarmonica George Enescu – 15 ianuarie

De la ora 18:30, în Sala Mare a Ateneului Român, are loc un concert simfonic extraordinar condus de dirijorul Radu Popa şi având ca solist pe pianistul Florian Mitrea. Programul va conţine două dintre cele Trei dansuri româneşti (1 şi 3) de Theodor Rogalski, Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73, „Imperialul” de Ludwig van Beethoven şi selecţiuni din „Suita Mihai Viteazul” de Tiberiu Olah.

Concertul susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii bucureştene va fi difuzat în direct de postul Radio România Muzical.

Bilete: https://www.fge.org.ro/calendar/

* Muzeul Naţional „George Enescu” – 15 ianuarie

– De la ora 12:00, în premieră online (site-ul muzeului, pe paginile de Facebook şi YouTube) va fi difuzată înregistrarea „Maeştri ai componisticii româneşti”, recital susţinut de Trio CONTRASTE, în AULA Palatului Cantacuzino.

Programul cuprinde lucrări de George Enescu (Morgengebet), Constantin Silvestri (Baccanale), Theodor Grigoriu (Canto e sofio, din Partita a sonar) şi Paul Constantinescu (Brâul). Interpreţii sunt Ion Bogdan Ştefănescu – flaut, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – percuţie.

– Doritorii pot vizita gratuit sediile muzeului din Sinaia – Casa memorială „George Enescu – şi din Tescani – Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu”, comuna Bereşti Tazlău.

* Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”

– 11:00 – „O poveste a porcului” semnat Teatrul Ion Creangă (Sala Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”);
– 13:00 – „Romania Universalis”, recital Diana Jipa – Violonist şi Ştefan Doniga – Pianist, cărora li se vor alătura Mihai Urzicana şi George Ionuţ Vîrban (Foaierul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”);
– 15:00 – „Wild Danube” (Delta Sălbatică) – proiecţie film documentar semnat Charley Ottley (Sala Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”);
– 19:00 – „Dacika” – spectacol inedit de muzică electronică de inspiraţie populară (Sala Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”).

CONSTANŢA

* Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” prezintă în 15 ianuarie 2022, ora 18:30, în Sala de spectacole a Teatrului, spectacolul muzical-coregrafic „Ziua Culturii Naţionale”, concert de muzică românească.

COVASNA

* Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe organizează la data de 15 ianuarie, ora 17:00:

1. Concert cameral: Anton Niculescu, violoncel şi Viniciu Moroianu, pian;
2. Recital de poezii: Ionel Simota (din volumul recent apărut Poezii: Lecţii cu fluturi, Sentimente cu păsări);
3. Expoziţie de pictură: Vasile Ostahi şi Mihai Ostahi din Republica Moldova.

* Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni – 13 ianuarie

– Ora 10:00: Ziua Culturii Naţionale la Covasna: Ateliere de scriere cu pana şi tocul cu peniţă, Concurs de recitare din lirica eminesciană. Parteneri: Asociaţia GRIT, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Covasna.
– Ora 14:00: Dezbatere online: Importanţa editării unei reviste de literatură, cu participarea scriitorului Adrian Lesenciuc, preşedintele Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România.

Lansarea Caietelor de la Araci, nr. 16, revistă de literatură a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Lansarea volumului Virgil Cioflec, contribuţii biobibliografice, autor prof. dr. Luminiţa Cornea.

Moment artistic: Camelia Paraschiv Katai, Teatrul „Andrei Mureşanu”, Sfântu Gheorghe.

HARGHITA

* Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni organizează la data de 14 ianuarie, ora 10:00 – Ziua Culturii Naţionale la Miercurea Ciuc – „Vreme trece, vreme vine… Mihai Eminescu 172”.

Activităţi: prezentare power-point, ateliere de scriere cu pană. Partener: Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Miercurea Ciuc, judeţul Harghita.

IAŞI

* Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează:

– 14 ianuarie:

Ora 11:00 – Atelier de scriere creativă „Eminescu peste generaţii”, desfăşurat în cadrul programului de educaţie muzeală DICE (Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ). Participanţii, cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, vor vizita expoziţiile Muzeului de Artă, urmând să dezvolte activitatea creativă în sala de Educaţie Muzeală pornind de la o lucrare reprezentativă. Programările se fac la numărul de telefon 0232. 275. 979, interior 116, pe email ateliereledice@palatulculturii.ro, sau prin mesaj privat pe pagina de Facebook Atelierele DICE, cu cel puţin o zi înainte. Participarea este gratuită.
Ora 12:00 – „Muzeul – Tradiţie, prezent şi viitor”, masă rotundă, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu.

– 15 ianuarie:

Ora 14:00 – Lansarea cărţii „Chişinăul de altădată 1436-1812. Studiu monografic, corpus de documente şi alte materiale”, Seria Chişinăul istoric, vol. 1, Chişinău: Prut Internaţional, 2021, autori A. Eşanu, V. Eşanu, la Sala „Henri Coandă”. Evenimentul este organizat de Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova din Chişinău, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.
Ora 17:00 – Evenimentul „La steaua”, Palatul Culturii – Sala „Ştefan Procopiu”, organizat de Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi.

Expoziţia „Citadela naivilor. Iarna”, 15 ianuarie – 15 martie 2022, Palatul Culturii – Muzeul Etnografic al Moldovei – Un proiect expoziţional ce vizează valorificarea lucrărilor din patrimoniu, un demers de promovare a artei naive şi a colecţiilor proprii, printr-o serie de expoziţii cu tematică circumscrisă anotimpurilor. Vor fi expuse lucrări semnate de Costică Onuţă şi Paula Iacob.

* Opera Naţională Română din Iaşi – 14 ianuarie 2022

Începând cu ora 18:30, ONRI prezintă un recital dedicat Zilei Culturii Naţionale, ce va fi găzduit de Primăria Municipiului Iaşi, în Sala Mare a Palatului Roznovanu. Programul recitalului conţine doar creaţii româneşti, interpretate de artiştii instituţiei lirice ieşene.

MUREŞ

* Teatrul Naţional Târgu-Mureş 15 ianuarie, orele 00:00-24:00 – live streaming

Teatrul Naţional Târgu-Mureş va găzdui un nou maraton de spectacole lectură, eveniment care va fi desfăşurat în cadrul proiectului „Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural”, iniţiat şi produs de către Asociaţia pentru Teatru Liviu Rebreanu în parteneriat cu Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania Liviu Rebreanu.
Maratonul Ro.Drama conţine opt texte dramatice româneşti scrise în perioada regimului comunist: „Citadela sfărâmată” de Eugen Lovinescu, „Sfântul Mitică Blajinul” de Aurel Baranga, „Ziariştii” de Alexandru Mirodan, „Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu, „Iertarea” de Ion Băieşu, „Aceşti îngeri trişti” de D. R. Popescu, „Aceşti nebuni făţarnici” de Teodor Mazilu şi „Matca” de Marin Sorescu. Spectacolele vor fi difuzate în regim de live streaming, timp de 24 de ore fără întrerupere, pe pagina de facebook a Teatrului – https://www.facebook.com/tntgm

OLT

* 14 ianuarie: la Galeria Artis Slatina, din cadrul Muzeului Judeţean Olt, expoziţia temporară „Burticală.G.Ion.Leu.Dolj”, dedicată artistului naiv Ion Burticală, ale cărui opere sunt conservate, în cea mai mare parte a lor, în colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Ion Burticală a fost activ în arta naivă românească în urmă cu patru decenii, fiind considerat drept unul dintre cei mai reprezentativi artişti naivi ai României din acea perioadă. Expoziţia va rămâne deschisă până la 13 februarie inclusiv.

SATU MARE

* Teatrul Naţional din Iaşi prezintă, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale şi a împlinirii a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului de Nord din Satu Mare, spectacolul „Oraşul cu fete sărace”, după Radu Tudoran, în regia lui Radu Afrim, pe scena Sălii Mari a Teatrului de Nord.

SIBIU

* Muzeul Naţional Brukenthal ne invită la concurs cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, premiul constând în mai multe publicaţii, calendare şi produse souvenir Brukenthal în valoare de 400 lei. Detalii despre modul de participare şi perioada de desfăşurare, aflaţi din acest link:

https://www.facebook.com/192679920764615/posts/5159128400786384/

Câştigătorul va fi anunţat luni, 17 ianuarie 2022, printr-un mesaj pe facebook după tragerea la sorţi.

TIMIŞOARA

* Opera Naţională Română din Timişoara – 14 ianuarie

Începând cu ora 19:00, suntem invitaţi la „Creaţiunile lui Prometeu” de Ludwig van Beethoven, spectacol dedicat Zilei Culturii Naţionale.

* Teatrul Naţional din Timişoara – 15 ianuarie

De la ora 19:00, Teatrul Naţional din Timişoara prezintă, în Sala Mare, în premieră spectacolul EMINESCU care face parte din programul CelebrART, dedicat aniversărilor culturale, şi are la bază un scenariu construit din poezia şi publicistica lui Mihai Eminescu.