13 aprilie 2021

Lucrări de Goya şi Rembrandt la Iaşi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Expoziţie dedicată artistului Goya la 275 de ani de la naştere, la Muzeul Municipal Regina Maria din Iaşi

O manifestare culturală de amploare ce va marca împlinirea a 275 de ani de la naşterea lui Francisco Goya, unul din cei mai importanţi pictori şi creator de gravuri este expoziţia GOYA 275 curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă care va fi deschisă marţi 30 martie 2021 la Muzeul Municipal Regina Maria din Iaşi.

Acest eveniment expoziţional de mare valoare realizat la Iaşi aşează România pe harta culturală mondială ce îl sărbătoresc în acest an pe artistul spaniol Goya.

În cadrul expoziţiei vor fi expuse peste 50 de lucrări de grafică Goya din colecţia av. Gorge Şerban din Bucureşti, care, şi de această dată, pune la dispoziţia publicului o parte din impresionanta sa colecţie.

Expoziţia ne invită să parcurgem o parte însemnată a operei artistului spaniol, prezentând cu această ocazie pe lângă tema capriciilor, alte două teme profund spaniole: tauromahia sau arta de a lupta cu taurii şi dezastrele războiului. Ambele teme ne invită să reflectăm asupra acestui joc permanent între viaţă şi moarte ce caracterizează existenţa umană, această luptă eternă care se dă între îngeri şi demoni în străfundurile sufletului uman.

Plecând de la afirmaţia lui Goya, că în activitatea sa artistică a avut trei modele: Rembrabdt, Velasquez şi natura, ca artist invitat la această expoziţie îl vom avea pe primul – Rembrandt, prin aducerea a trei gravuri din colecţia av. George Şerban.

Credem că această expoziţie va suscita interesul cunoscătorilor, dar şi a acelora care vad lucrările expuse pentru prima oară, prin valoare artistică, calităţile tehnice, dar şi a mesajului moral transmis, cel mai cunoscut fiind Somnul raţiunii naşte monştri.

La propunerea colecţionarului, cu acest prilej, prof. univ. dr. Florin Stoiciu a realizat şi o gravură aniversară Goya 275 ce va rămâne în colecţia Muzeului Municipal Regina Maria pentru aducere aminte a găzduirii acestui eveniment.

Expoziţia realizată la muzeul ieşean are ca parteneri: colecţia de gravură av. George Şerban, Ambasada Spaniei în România, Asociaţia culturală Octavian Smigelschi şi Muzeul Naţional Brukenthal.