15 august 2022

Lucrări din fondul de carte veche şi rară al Bibliotecii Universitare „Ioan Popişteanu” prezentate la expoziţia „Carte veche / Carte nouă”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Biblioteca Universitară „Ioan Popişteanu” (BUIP) din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) a participat marţi, 26 iulie 2022, la expoziţia „Carte veche / Carte nouă” organizată de Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, în parteneriat cu UOC şi Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, informează prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae, directorul BUIP.

Potrivit sursei citate, evenimentul a fost organizat în contextul sărbătoririi Zilei Mondiale a Cărţilor Vechi, care are loc anual pe data de 27 iulie, şi s-a desfăşurat în spaţiul expoziţional al Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.

„În cadrul expoziţiei, Biblioteca Universitară „Ioan Popişteanu” a prezentat cărţi şi periodice din fondul de carte veche şi rară al UOC, care cuprinde aproximativ 3.000 de volume în limba română şi diverse limbi străine. Cea mai veche carte din fondul de patrimoniu al BUIP este Rerum Ungaricarum decades, de Antonius Bonfinius, care a fost prezentată în cadrul expoziţiei, alături de alte lucrări extrem de valoroase. Existenţa unui fond de patrimoniu care cuprinde exemplare de mare
importanţă pentru cultura română este un motiv de mândrie pentru UOC, o legătură cu istoricul cercetărilor, precum şi cu tradiţia, o conectare permanentă cu filonul nostru identitar”, precizează prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae.

Printre cărţile prezentate de Biblioteca Universitară „Ioan Popişteanu” în cadrul expoziţiei se numără: Antonius Bonfinius, Rerum Ungaricarum decades, Frankfurt, 1581, Ovidius, Opera, Amsterdam, 1664, Varlaam, Carte românească de învăţătură, Iaşi, 1643, Noul Testament de la Bălgrad, 1648, un Dicţionar francez-român care poartă o însemnare şi autograful lui Ion Creangă, din 1862, Dicţionarul Academiei Franceze, Paris,1798, Albumul general al României, Bucureşti, 1901, Albumul ilustrat al României Mari, Bucureşti, 1929, alături de periodice, precum: Viaţa Românească (1906), Facla (1911), Boabe de grâu (1930).

În acest context, directorul BUIP a subliniat importanţa procesului de digitalizare derulat în cadrul bibliotecii, care include şi fondul de carte veche şi rară, ce cuprinde, în prezent, 120 de volume accesibile integral pe site-ul bibliotecii, la adresa https://biblioteca.univ-ovidius.ro/carte-veche-rara.php.

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

Sursa foto Universitatea Ovidius din Constanţa