24 ianuarie 2022

Lucrările celei de-a 30-a Conferinţe Anuale a Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) infomează că, astăzi 29 septembrie 2021, s-au deschis lucrările celei de-a 30-a Conferinţe Anuale a Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), reuniune care se desfăşoară în format hibrid.

Temele evenimentului sunt Implicarea tinerilor în procesele electorale şi Finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

În cuvântul de bun venit, preşedintele AEP, domnul Constantin-Florin Mituleţu-Buică a afirmat:Evenimentele organizate cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a ACEEEO ne vor oferi şansa de a lucra împreună şi de a construi o reţea mai puternică, care ne permite să îndreptăm agenda internaţională către subiecte de impact: implicarea tinerei generaţii în procesele electorale şi definirea unei imagini clare asupra finanţării publice a campaniilor electorale şi a partidelor politice. Sper că vom reuşi să înţelegem pe deplin profunzimea acestor subiecte şi să purtăm discuţii fructuoase care vor schimba modul în care ne dezvoltăm strategiile viitoare.

Menţionăm că în vederea participării la sesiunile Conferinţei Anuale a ACEEEO, 45 de participanţi internaţionali sunt prezenţi la Bucureşti şi aproximativ 70 de invitaţi asistă la eveniment online. Conferinţa reuneşte experţi şi oficiali electorali din partea unor prestigioase organisme de management electoral şi organizaţii internaţionale cu responsabilităţi în materie, precum: Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE (OSCE/ODIHR), Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei (CoE), International IDEA, Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB), Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale (IFES), Institutul Naţional Electoral din Mexic (INE Mexic), Comisia Electorală Centrală a Republici Moldova (CEC Moldova).

Principalele subiecte de discuţie abordate pe parcursul celor două zile de dezbateri se concentrează pe rolul autorităţilor de stat în ceea ce priveşte educarea şi implicarea tinerilor alegători în procesele electorale şi realizarea unei analize comparative a modului în care finanţarea campaniilor şi a partidelor politice este reglementată. Cu această ocazie organizatorii invită tineri vorbitori din cadrul Asociaţiei la o serie de discuţii despre participarea în procesele electorale, evidenţiind importanţa rolului tinerilor alegători în dezvoltarea democraţiei. Conferinţa este menită, totodată, să ofere un cadru propice pentru explorarea tendinţelor şi a celor mai importante schimbări din ultimele decenii în ceea ce priveşte finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice.

Din partea AEP vor participa activ în cadrul sesiunilor de lucru domnul Ovidiu-Alexandru Oproaica, directorul general al Departamentului informatizarea proceselor electorale şi doamna Marina Butaru, consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui.