Publicat: 12 Mai, 2016 - 18:09
Share

La 11 mai 2016 au avut loc la Minsk, în Republica Belarus, lucrările celei de a II-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale româno-belaruse de cooperare economică, prezidată de Vlad Vasiliu, secretar de stat pentru comerț exterior în Ministerul român al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, împreună cu Elena Kupchina, ministru adjunct al afacerilor externe în Ministerul belarus al Afacerilor Externe.

Comisia Mixtă a fost precedată de reuniuni ale experților din ambele țări, în cadrul cărora au fost analizate stadiul cooperării și oportunitățile de dezvoltare a potențialului economic și comercial insuficient explorat. Au fost convenite proiecte noi în domenii de interes comun, precum: industrie, întreprinderi mici și mijlocii, camere de comerț, agricultură, cooperare științifică și tehnică, cooperare interregional.

Concluziile și proiectele identificate de experți au fost sintetizate într-un Protocol pe care cei doi co-Președinți l-au semnat la finalul sesiunii plenare din 11 mai 2016.

În marja Comisiei Mixte, în dimineata zilei de 11 mai 2016, s-a desfășurat, la sediul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Belarus, un Forum Economic Româno-Belarus având ca obiective întărirea relațiilor de afaceri și crearea unui cadru propice contactelor directe între firme din România și Republica Belarus.

La data de 31.12.2015, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Belarus a fost 90,03 milioane USD, din care exportul a fost de 28,48 mil dolari și importul 61,55 mil dolari.

În România sunt înregistrate 38 societăți cu capital din R.Belarus, cu un capital total investit de 302,6 mii dolari SUA (locul 108).

Biroul de Presă al Ministerului Economiei,

Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri