Publicat: 5 Iunie, 2014 - 10:54
Share

Ministrul Economiei, Constantin Nița și omologul său din Emiratele Arabe Unite, Sultan bin Saeed Mansoori au coordonat, în perioada 3 - 4 iunie 2014, la București, lucrările celei de-a III-a Sesiuni a Comitetului Mixt pentru Cooperare Economică, Comercială și Tehnică între România și Emiratele Arabe Unite.

Agenda lucrarilor a inclus: prezentari ale economiilor celor doua state in noile coordonate geo-economice, detalierea contextului relatiilor economice, comerciale si tehnice bilaterale, instrumente utile in accesarea oportunitatilor  de afaceri, atragerea de investitii emirateze in proiecte românesti, precum si masuri care sa conduca la cresterea volumului schimburilor bilaterale. 

Ca domenii de interes pentru partea româna au fost vizate: sprijinirea exporturilor si cooperarea multisectoriala in ceea ce priveste: energia, educatia, serviciile financiare, agricultura, IMM-urile, constructiile si utilitatile publice, turismul, sanatate, tehnologia informatiilor, transporturile feroviare s.a. 

Totodata, partea româna a abordat cu prioritate tema atragerii de potentiale investitii emirateze in domenii de interes strategic, precum: petrol si gaze, energie regenerabila,  agricultura, turism, sanatate, etc.

La finalul lucrarilor sesiunii a III-a a Comitetului Mixt, ministrul român al Economiei, Constantin Nita si ministrul emiratez al Economiei, Sultan bin Saeed Mansoori au semnat Protocolul Comitetului Mixt care prevede modalitatile si domeniile de cooperare viitoare. Totodata, cu aceasta ocazie, a fost semnat si un Memorandum de Intelegere intre Emirates Securities and Commodities Authority si Autoritatea pentru Supraveghere Financiara.

Delegatia emirateza a reunit reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Finantelor, Autoritatii de Supraveghere Financiara, Autoritatii pentru Turism si Cultura, Consiliului pentru Educatie din Abu Dhabi, Fondului de Investitii MUBADALA, Companiei Nationale pentru Petrol, ADNOC, a Institutiei de administrare a Zonelor Industriale – ZONESCORP, precum si al companiilor Al-Dahra Agriculture, Paris Gallery Group si DP World pentru admninistrari porturi. 

Din delegatia româna au facut parte reprezentanti ai ministerelor Economiei, Afacerilor Externe, Transporturilor, Agriculturii, Sanatatii, Finantelor, Educatiei, Autoritatii Nationale pentru Turism, Autoritatii pentru Supraveghere Finaciara, dar si ai Departamentului pentru Energie, Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, PPP si Promovarea Exporturilor, Eximbank si ai Camerei de Comert si Industrie Bucuresti. 

In marja acestei vizite au avut loc si o serie de intâlniri ale membrilor delegatiei emirateze cu reprezentanti ai mediului românesc de afaceri. 

Valoarea  schimburilor bilaterale a fost in 2013 de 445 mil. USD, din care exporturile 307,5 mil. USD (in crestere fata de anul precedent),  conducând la un excedent comercial de cca 170 milioane USD.