Publicat: 24 Aprilie, 2019 - 09:28
Share

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Melania-Gabriela Ciot, a prezidat, marţi, 23 aprilie 2019, lucrările Grupului de Lucru interministerial al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Discuţiile purtate s-au axat pe rezultatele consultărilor naţionale privind revizuirea Planului de Acţiune al SUERD şi pe importanţa finalizării acestui proces pentru actualizarea obiectivelor, ţintelor şi acţiunilor incluse în documentul de bază SUERD, în contextul pregătirii noului cadru financiar post 2020. Obiectivul major al Preşedinţiei României la SUERD este asigurarea respectării calendarului convenit anterior pentru revizuirea şi adoptarea noului document SUERD.

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a menţionat faptul că acest proces a presupus implicarea la nivel tehnic a tuturor instituţiilor care gestionează ariile prioritare SUERD, precum şi a altor actori relevanţi în implementarea obiectivelor SUERD. În cadrul întâlnirii au fost discutate etapele parcurse în procesul de actualizare a Planului de Acţiune SUERD, fiind reiterată importanţa care trebuie acordată de ministerele de linie promovării în cadrul celei de-a doua etape a unor priorităţi adecvate politicii de dezvoltare teritorială a României, corelate şi cu priorităţile altor state din regiune. A fost exprimată aprecierea pentru propunerile cu caracter strategic avansate de către ministere în vederea ajustării obiectelor Ariilor Prioritare SUERD la temele principale de pe agenda europeană, fiind necesară aprobarea acestora în cadrul viitoarei reuniuni comune a Coordonatorilor naţionali şi a Coordonatorilor de Arii Prioritare din cele 14 state participante (Bucureşti, 23-24 mai 2019). În cadrul reuniunii, Secretarul executiv al Consiliului Consultativ SUERD a prezentat contribuţia reprezentanţilor societăţii civile la revizuirea obiectivelor Planului de Acţiune SUERD.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat nevoia continuării consultărilor cu toţi actorii relevanţi în cadrul ultimei etape, cu ocazia organizării Forumului Anual SUERD de la Bucureşti (27-28 Iunie 2019), documentul rezultat urmând a fi transmis Comisiei Europene pentru pregătirea noului Plan de Acţiune SUERD.

SUERD reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) şi adresată preşedintelui Comisiei Europene. În baza acestui demers şi urmare consultării cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD) şi Planul de Acţiune, iar la 13 aprilie 2011 documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: