Publicat: 19 Noiembrie, 2018 - 12:37
Share

Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), chestor de poliţie Sorin Oprea, a participat la Bruxelles, Belgia, la reuniunea Grupului Orizontal de Lucru privind Drogurile (HDG), conform calendarului întâlnirilor stabilit pentru anul 2018.
Întâlnirea reunește reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene, ai Consiliului UE, ai Comisiei Europene, ai Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA) şi ai EUROPOL.
Lucrările Grupului Orizontal privind Drogurile prezintă o importanță deosebită pentru ţara noastră, în perspectiva preluării de către România a Președinției Uniunii Europene în anul 2019.
La recenta întâlnire, lucrările Grupului Orizontal de Lucru privind Drogurile, derulate la sediul Consiliului Uniunii Europene, au fost conduse de preşedinţia austriacă. Temele abordate au vizat, în principal, aspecte privind pregătirea Segmentului Ministerial 2019, deschiderea de noi dialoguri cu state terţe, piața drogurilor pe internet/darknet și rolul operatorilor poștali, precum şi provocările cu care se confruntă statele membre din perspectiva respectării drepturilor omului.
De asemenea, în cadrul reuniunii comune a HDG şi Forumului Societăţii Civile din domeniul drogurilor, directorul ANA a avut un discurs referitor la contribuția societății civile în acord cu prevederile strategiilor europene și naționale din domeniul drogurilor. Autorităţile publice şi societatea civilă sunt parteneri în special în aspectele legate de respectarea drepturilor omului, creşterea accesului şi disponibilităţii serviciilor medicale, sociale şi juridice pentru oamenii şi comunităţile vulnerabile. 
Pentru a sprijini realizarea acestor obiective, România apreciază implicarea societăţii civile în elaborarea propunerilor şi politicilor legislative în domeniul drogurilor, în special în domeniul reducerii cererii de droguri. În România, societatea civilă este un partener de încredere pentru instituţiile publice, atât în implementarea a măsurilor de prevenire cât şi a intervenţiilor de asistenţă specializată
Pentru prima jumătate a anului 2019, principalele priorităţi ale României vor fi concentrate pe pregătirile pentru Segmentul Ministerial, ca nivel politic al abordării europene a problemelor legate de droguri şi, bineînţeles, punerea în aplicare a Strategiei Uniunii Europene şi a Planului de acţiune privind drogurile.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: