15 august 2022

Lucrările reuniunii „Black Sea Security Summit”, organizată de Comisia Helsinki

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis lucrările reuniunii „Black Sea Security Summit”, organizată de Comisia Helsinki / Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis vineri, 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker, membru al Congresului SUA, reuniunea „Black Sea Security Summit”, organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa / Comisia Helsinki, la Constanţa.

Ministrul Bogdan Aurescu şi senatorul Roger Wicker au co-prezidat evenimentul, organizat în premieră în România. Acesta este primul dialog multilateral în această formulă, între aliaţii regionali şi parteneri, pe tema securităţii în regiunea Mării Negre. La eveniment au participat, alături de ministrul Bogdan Aurescu, reprezentanţii Comisiei Helsinki, oficiali guvernamentali de rang înalt din România şi din statele din regiune, precum şi alţi parteneri cheie, inclusiv NATO, prin secretarul general adjunct Mircea Geoană.

Delegaţia Comisiei Helsinki, condusă de Senatorul Roger F. Wicker, a fost compusă din senatorul John Cornyn şi reprezentanţii Joe Wilson, Richard Hudson, Ruben Gallego, John Garamendi, August Pfluger şi Robert Aderholt.

Intervenţia de deschidere a ministrului Bogdan Aurescu în cadrul mesei rotunde „Black Sea Security Summit” este disponibilă în format video aici: http://www.mae.ro/node/59042.

Dezbaterile pot fi urmărite aici: https://www.youtube.com/watch?v=DZskl6-k6No&ab_channel=HelsinkiCommission.

Informaţii suplimentare
Comisia SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki) este o comisie independentă, înfiinţată în 1976, pentru a monitoriza respectarea Actului Final de la Helsinki, de la 1975, precum şi a altor angajamente de la nivelul Conferinţei şi apoi Organizaţiei pentru Securitate si Cooperare în Europa. Este formată din membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, precum şi din reprezentanţi ai Departamentelor de Stat, Apărării şi Comerţului din Administraţia Statelor Unite.

Comisia Helsinki promovează respectarea drepturilor omului, securitatea internaţională şi cooperarea economică, redactând numeroase rapoarte şi rezoluţii congresionale, în baza dezbaterilor şi audierilor organizate.

Prin intermediul activităţii sale, Comisia Helsinki a contribuit în mod fundamental, de-a lungul activităţii sale, la promovarea şi respectarea valorilor democratice la nivel global, la combaterea traficului de persoane, a antisemitismului si rasismului, a intolerantei şi corupţiei. Pe lângă contribuţia avută la creşterea conştientizării la nivelul opiniei publice din SUA pe această temă, a contribuit la dezvoltarea politicii externe a Administraţiei SUA, inclusiv cu privire la concentrarea eforturilor referitoare la respectarea drepturilor omului.

Unul dintre principalele obiective ale Comisiei, a fost reprezentat de apărarea drepturilor prizonierilor sovietici, inclusiv prin intermediul unor Grupuri de Monitorizare din Moscova, Ucraina, Lituania, Armenia şi Georgia.

Comisia Helsinki a fost implicată în promovarea recunoaşterii independentei Ucrainei şi a altor foste republici sovietice, în condamnarea violărilor grave ale drepturilor omului de către Rusia în Cecenia, între anii 1994-2009, precum şi în Siria, Libia sau Georgia.

Sursa foto MAE