30 septembrie 2022

Ludovic Orban: De ce în România se produc maxim 7000 MW, în condițiile în care puterea instalată în capacitățile de producție de energie este de 18.308 MW?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, acuză Guvernul şi companiile că „menţin” scăzută producţia de energie pentru ca preţul să fie „cât mai ridicat”, iar orice investiţie în domeniu este amânată sau blocată, „deşi există finanţări consistente”.

„Guvernul trebuie să dea răspunsul la o întrebare simplă: De ce în România se produc maxim 7000 MW, în condițiile în care puterea instalată în capacitățile de producție de energie este de 18.308 MW? Opinia mea este clară. Guvernul și companiile de stat mențin producția scăzută pentru a menține prețul la un nivel cât mai ridicat. Altfel nu se poate explica de ce, la o putere instalată pe hidro de peste 6600 MW, se produc efectiv maxim 1800 MW. La cărbune, la o putere instalată de peste 3000 MW, se produc efectiv maxim 1300 MW. Nu mai pun la socoteală și faptul că aproape orice investiție în creșterea producției de energie electrică este amânată sau blocată, deși există finanțări consistente, inclusiv din fonduri nerambursabile, pentru producerea eficientă de energie. Măsurile de fixare administrativă a prețului sunt foarte costisitoare și nu pot fi susținute pe termen lung. Ele nu sunt decât o soluție de criză, fără efecte asupra problemei de fond. Despre economisire nici nu vreau să aud. Asta este problema fiecărui consumator. Nimănui nu i se poate impune câtă energie electrică să consume. În concluzie, mesajul meu către guvernanți este simplu. Dați drumul la producție, habarniștilor!”, a scris Orban, joi, pe Facebook.

Sursa foto Facebook Ludovic Orban