19 octombrie 2021

Ludovic Orban, despre moţiunea de cenzura: Cum este posibil ca PSD să nu respecte derularea procedurilor? Dacă ar fi făcut la fel, nu puteam da jos Guvernul Dăncilă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri că orice boicotare a moţiunii de cenzură, „prin chichiţe procedurale, prin şmecherii, prin boicotarea cvorumului sau prin absenţa de la şedinţele Parlamentului”, este un ‘atentat’ la democraţie şi la statul de drept.

„În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, am obligaţia constituţională. Fără deciziile CCR legate de moţiunile de cenzură, aş fi procedat la fel. Am obligaţia de a respecta Constituţia, am obligaţia de a respecta democraţia în România, pentru că dacă o moţiune de cenzură, care este singurul instrument democratic aflat la dispoziţia Parlamentului, este blocat prin chichiţe procedurale, prin şmecherii, prin boicotarea cvorumului sau prin absenţa de la şedinţele Parlamentului (…), orice boicotare la acest instrument democratic, prin care Parlamentul poate să înceteze activitatea unui Guvern care nu mai poate să beneficieze de susţine parlamentară, este un atentat la democraţie şi la principiul constituţional al statului de drept blocarea unei moţiuni de cenzură… Eu nu pot să înţeleg cum este posibil ca PSD, care nu a apelat la aceste tertipuri procedurale nici în apărarea Guvernelor PSD, poate să se comporte în afara Constituţiei şi să nu respecte derularea procedurilor. Dacă ar fi făcut la fel, nu puteam da jos Guvernul Dăncilă, pentru că nu ar fi fost posibil să se deruleze procedura moţiunii de cenzură. Aceste practici, care depăşesc cadrul constituţional, sunt practici care trebuie sancţionate de opinia publică”, a spus Orban.