27 octombrie 2021

Lukașenko sprijinit de Putin: colaborare și mai strânsă între serviciile de informații ale celor două țări

lukasenko si putin foto TASS
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Structura de informații de la Minsk, KGB și serviciile secrete rusești își unesc forțele împotriva împotriva amenințărilor ce privesc în mod direct ambele state, presa locală semnalează  au că agențiile de securitate din ambele țări vor consolida cooperarea pentru a face față a ceea ce au descris drept „activități distructive” dinspre anumite  țări occidentale.

Serviciile de informații ruse și bieloruse au anunțat joi că își vor spori cooperarea în fața a ceea ce au numit „agresivitate” din partea Statelor Unite și a unor țări europene. Este un nou semn al apropierii lui Aleksandr Lukashenko de Vladimir Putin, care a devenit principalul susținător al Minskului în fața presiunii internaționale tot mai mari cu care se confruntă țara.

Șeful serviciilor de informații externe ale Rusiei (SVR), Serghei Naryshkin, și omologul său, șeful operativ al serviciilor de securitate din Belarus (KGB), Ivan Tertel, au declarat că „au ajuns la un acord pentru a dezvolta o lucrare comună de rezistență la acțiunile distructive ale Occidentului”. Potrivit acestora, guvernele occidentale se străduiesc să „destabilizeze situația politică și socio-economică” din ambele țări, după cum rezultă urmare a întâlnirii desfășurate între cei doi șefi de servicii, la Vitebsk, în Belarus.

De asemenea, Rusia a anunțat în urmă cu câteva zile un împrumut masiv către Belarus.

Într-o demonstrație clară de sprijin pentru aliatul vecin, Rusia a blocat săptămâna trecută trei zboruri ale Uniunii Europene către Moscova, refuzând conpaniilor Air France și Austrian Airlines să schimbe rute pentru a evita teritoriul bielorus. „O schimbare de traseu trebuie aprobată de autorități. Autoritățile ruse nu au emis această autorizație „, a declarat o purtătoare de cuvânt a Austrian Airlines, explicând de ce a trebuit anulat zborul OS601 între Viena și Moscova.

Săptămâna trecută, Șeful Statului bielorus  s-a întâlnit cu Putin la Sochi, în sudul Rusiei, pentru a discuta despre aprofundarea cooperării economice.

Urmare a întâlnirii bilaterale, printre altele, s-a stabilit ca Moscova îi va acorda Minskului un împrumut de 500 milioane de dolari.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat sâmbătă că acest împrumut este a doua tranșă a unui pachet care a fost convenit cu Minslul acum câteva luni.

De asemenea, Peskov a dezvăluit că în reuniunea bilaterala  organizată de Putin și Lukașenko la Sochi au existat două teme principale: „Dezvoltarea, în continuare, a cooperării comerciale și economice între Rusia și Belarus, precum și lupta împotriva pandemiei”.

Ciprian Pop  ; Foto: tass.com