Publicat: 24 Iunie, 2013 - 10:30
Share
Şi aducerea moaştelor Sf. Ioan cel Nou la Suceava

Credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici prăznuiesc pe 24 iunie naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, profetul care a descoperit cel dintâi lumii că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu şi care l-a botezat pe acesta în râul Iordan.

Considerat Inaintemergatorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament.

Scripturile ni-l infatiseaza drept un mare ascet, imbracat in haina de par de camila, cu cingatoare de piele, mancand lacuste si miere salbatica. El anunta venirea lui Iisus, spunand: "Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El insa va va boteza cu Duh Sfant".

Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem langa Ierusalim si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus. Nu au copilarit impreuna, dar, dupa parerea unor autori, s-ar fi cunoscut in tinerete, petrecand probabil o anumita perioada impreuna la Qumran, unde ar fi primit o educatie eseniana comuna.

Predicator ascet, a activat numai in preajma raului Iordan. Predicile sale poarta amprenta radicalismului esenian, anuntand iminenta Apocalipsei si a Judecatii de Apoi, indemnand la pocainta, botez si ispasirea pacatelor.

L-a criticat public in mod repetat pe imparatul Irod Antipa pentru culpa de a se fi casatorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui sau vitreg, Philippus, fapt care a atras intemnitarea sa in cetatea Machaerus, din Pereia (azi in Iordania).

La o petrecere cu multi oaspeti, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat in fata tatalui sau vitreg, Irod Antipa, cerandu-i capul lui Ioan Botezatorul in schimbul favorului de a-i deveni amanta.

Potrivit scripturilor, Ioan Botezatorul a fost ucis in aceeasi seara, prin decapitare, iar capul sau i-a fost dus Salomeei pe o tava. Trupul lui Ioan Botezatorul a fost dus de sustinatorii sai in orasul Samaria (azi in Israel), unde a fost ingropat.

Se spune ca imparatul roman anticrestin Julianus Apostata (360-363) ar fi ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul ar fi fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus in provincia Poitou (Franta). Din trup ar mai fi ramas nearse numai un brat si un deget.

Iisus si-a inceput activitatea publica numai dupa moartea lui Ioan Botezatorul.

Anual, la 24 iunie, se celebreaza in lumea crestina nasterea lui Ioan Botezatorul, o mare exceptie facuta in cazul acestuia, intrucat sfintii si martirii sunt comemorati in ziua mortii lor, considerata a fi ziua nasterii lor pentru Imparatia Cerurilor.

Cultul sau s-a dezvoltat, iar Biserica, atat in Rasarit, cat si in Apus, i-a consacrat cateva sarbatori importante: Soborul Sf. Ioan Botezatorul (7 ianuarie), Nasterea lui Ioan Botezatorul (24 iunie) si Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august).

Tot pe 24 iunie, ortodocsii praznuiesc si Aducerea moastelor Sfantului Ioan cel Nou la Suceava. Desi ziua de praznuire a Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava este pe 2 iunie, exista traditia ca Sfantul Ioan cel Nou sa fie cinstit in mod deosebit si in ziua in care sfintele sale moaste au fost aduse la Suceava.

Mentionam ca in anul 1402, in timpul lui Alexandru cel Bun, au fost aduse in Moldova moastele Sfantului Ioan cel Nou. Ele au fost furate in anul 1686 de regele Jan Sobieski si duse in Polonia, la Zolkiew, de unde au fost readuse pe 24 iunie 1783.