2 iulie 2022

Lumina interioară şi creaturile mistice, în luna august la galeria neconvenţională Celula de artă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luna august aduce şansa unei priviri în interior dar şi în alte lumi trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 şi îşi dau câteva minute să privească lucrările expuse în spaţiul-acvariu al micuţei galerii neconvenţionale Celula de artă. Între 3 – 17 august, artista Alexandra Baciu expune o selecţie de lucrări din seria „Oneness” iar între 17 – 31 august în galerie se va putea vedea expoziţia „Wong’mbat” a artistului on memoriam Bogdan Popeea (Badon Peea).

Apropierea, lumina şi absolutul din noi

„În urmă cu câţiva ani am auzit la un post de radio o ştire: se descoperise faptul că lumina, gravitaţia şi aurul au fost create în acelaşi moment în timp al Big Bang-ului. Părea că toate textele din istoria filosofiei ar fi încercat să explice ceea ce ştiinţa a evidenţiat atât de uşor: gravitaţia, ceea ce ne face să ne apropiem unii de alţii şi împreună de locul în care trăim, lumina, cea fără de care nu putem fi, aurul, folosit dintotdeauna în practicile spirituale ca fiind o materializare a absolutului, conţinându-le metaforic pe primele două, lumina sacră, (gravitaţia/iubirea) + lumina), au fost cândva Unul. Anul precedent a scos din noi mai multă lumină sau mai multă umbră, în funcţie de ceea ce am avut deja în noi sau ceea ce am ales să hrănim. ‘Oneness’, în contextul expoziţional de la Celula de Artă, este începutul unei noi serii de picturi dedicată luminii din noi.”, povesteşte artista.

În sala expoziţională a parterului de la Carol 53 va fi expusă, doar pentru seara vernisajului, şi o selecţie din seria „Memories from Another Life” iar expoziţia poate fi văzută între 3 – 17 august.

Alexandra Baciu, născută în Focşani, judeţul Vrancea, la 20 august 1982, trăieşte şi lucrează în Statele Unite în anul 2004 şi în perioada 2007 – 2008. În anul 2012 termină studiile Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, secţia pictură, după ce a studiază sub îndrumarea profesorilor Ştefan Câlţia, Cezar Atodiresei Alexandru Rădvan şi Petru Lucaci în perioada studiilor de master. În perioada 2009 – 2010 studiază pictură, sculptură, desen şi gravură prin intermediul bursei Erasmus la Accademia di Belle Arti di Roma, sub îndrumarea profesorilor Giuseppe Modica si Pierluigi Berto cât şi restaurare cu Claudia Alliata de Villafranca. În aceeaşi perioadă a fost rezidentă a Academiei di Romania in Roma şi temporar, Veneţia.

Expune în cadrul Festivalului M’Arte Live şi Galleria Pigneto din Roma, Bienala Internaţională de Pictură de la Chişinău, Ebiennale – Festivalul George Enescu din Bucureşti şi este activă ca curator şi director artistic în cadrul Bucharest Art Week, prima ediţie cât şi expoziţiile: Sweet Concrete la Elite Art Gallery UNESCO, Entropic Erosion, Human Cityscapes la Carol 53 în cadrul Nopţii Caselor Culturale, Noaptea Albă a Galeriilor şi alte evenimente, implicând în proiectele sale atât artişti români cât şi străini (Macedonia, Franţa, Polonia).

Creaturi şi poveşti fantastice care fac imaginaţia să zburde

Între 17 – 31 august, la Celula de Artă se va putea vedea şi expoziţia proiectului Wong’mbat, in memoriam Bogdan Popeea (Badon Peea), format dintr-o serie de lucrări cu creaturi mistice venite parcă din altă lume, formate din părţi ale corpului omenesc, care în diferite circumstanţe şi-au dezvoltat diverse abilităţi supranaturale.

Printre ele se numără Wong’mbatul cu roţi – o creatură ce iubeşte atât de mult bicicletele încât îi cresc propriile roţi, pe care le umflă din momentul în care s-a născut iar planul său este de a se învârti în jurul capului tău, Wong’mbatul căruia îi este atât de frică de apă încât şi-a dezvoltat o carapace pentru a se ascunde sub ea iar într-o zi, a văzut o umbrelă, aşa că şi-a crăpat carapacea şi de atunci îi creşte nu una, ci două … pentru orice eventualitate, Wong’mbatul Arlechin care vrea să te facă să râzi, uitându-se fix la tine şi sperând să audă fiecare chicoteală posibilă.

Un om cu înclinaţie spre supranatural, Bogdan Popeea, fost IT-st, instructor de Aikido şi actor, şi-a descoperit pasiunea pentru desen în ultimii ani de viaţă, realizând câteva serii de desene cu poveşti fantastice în care privitorii sunt invitaţi îţi exploreze limitele imaginaţiei alături de creaturile sale, la care se referea astfel: „Făpturi haotice născute după câteva luni de iluzii induse, ce vă pot controla viaţa hrănindu-se cu fiecare bucurie pe care o aveţi sau pe care o puteţi avea”.

Expoziţiile se pot vedea la orice oră în spaţiul de pe Bd. Carol, nr. 53.

Celula de artă este reprezentată de un spaţiu cu deschidere stradală, ce îşi propune să permită lucrărilor să evadeze din spaţiul clasic al galeriei pentru a interacţiona cu un public nou, care nu obişnuieşte să participe la vernisaje şi astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică şi temporală între obiectul de artă şi privitor, se creează un dialog liber, direct şi nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale şi încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezenţă de aproape 4 ani (2017 – 2021) pe scena artei din Bucureşti, Celula de artă a susţinut aproape 70 evenimente (expoziţii, performance-uri, live-uri) şi a influenţat modul de percepţie în ceea ce priveşte expunerea obiectelor sau actelor artistice în faţa publicului.

Noutăţile din Celula de artă se pot vedea pe Facebook şi pe Instagram.