26 mai 2022

Luna cadourilor literare la IFR Iaşi. Invitat: actorul Charles Gonzales

Distribuie pe rețelele tale sociale:

7 decembrie 2021, ora 18.00, sala ‘Benjamin Fondane’: Bicentenarul naşterii lui Charles Baudelaire
9 decembrie 2021, ora 18.00, sala ‘Benjamin Fondane’: Focus Jean Cocteau

Alegeţi cultura în luna decembrie, veniţi la Institutul Francez din România la Iaşi! Iarna aceasta, magia marilor clasici ai literaturii franceze va fi la loc de cinste, cu două evenimente care vor marca Bicentenarul naşterii lui Charles Baudelaire la Iaşi şi la Suceava, precum şi un focus Jean Cocteau la Institutul Francez din România la Iaşi.

Înainte de vacanţa de iarnă, vă propunem mai multe întâlniri cu un invitat care, prin vocea sa excepţională, ne va deschide noi perspective asupra literaturii. Actor şi regizor, realizator de filme, Charles Gonzales a fost director artistic de spectacole la Muzeul Rodin din Paris, a colaborat cu numeroase posturi de radio, printre care France Culture, este autorul a două cărţi, „Recit d’une noce obscure” şi „Vers un theatre d’ambre”. A pus recent în scenă „Vocea umană” de Jean Cocteau pe scena Teatrului Naţional din Helsinki şi a realizat un film după aceasta. Este cavaler în Arte şi Litere.

Programul evenimentelor

• Marţi, 7 decembrie 2021, ora 18.00, sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România la Iaşi : Bicentenarul naşterii lui Charles Baudelaire
În cadrul întâlnirilor poetice „Au fil des mots”, iniţiate de Institutul Francez din România la Iaşi, şi în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi (Muzeul Poeziei)

Charles Baudelaire, în lectura lui Charles Gonzales

Charles Baudelaire a deschis calea modernităţii în poezie. În urmă cu 150 de ani, apăreau „Florile Răului”, care dezlănţuiau furia justiţiei. şase poeme au fost interzise, publicate în Belgia şi repuse în circuit abia în 1949. Charles Gonzales alege să îşi introducă recitalul prin aceste „bijuterii” apărute din labirintul conştiinţei. Urmează alte poeme din ‘Florile Răului’ şi din seria poemelor în proză, care prezintă o călătorie ce trece de la extaz la abisurile păcatului.

• Joi, 9 decembrie 2021, ora 18.00, sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România la Iaşi : Focus Jean Cocteau. Proiecţia filmului „Vocea umană”, realizat de Charles Gonzales

În introducere: „Derniere minute, Maillane – Mirceşti”. În anul bicentenarului naşterii lui Vasile Alecsandri (1821-1890), Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi pune în valoare scrisori din patrimoniul francez, primite de Frederic Mistral de la Vasile Alecsandri, laureatul premiului „Cântecul Latinului” desfăşurat la Montpellier în 1878. Conceptul video, structurat pe modelul „Derniere minute (Breaking News)”, face o prezentare sintetică de genul ştirilor de ultim moment a celor două personalităţi culturale în context istoric, oferind şi fragmente din scrisori în lectura actorului francez Charles Gonzales.

Proiectat în partea a doua a evenimentului, filmul „Vocea umană”, realizat de Charles Gonzales, este o adaptare liberă după spectacolul omonim creat în 2019. Dincolo de frumuseţea textului şi prin vocea actriţei Terhi Panula, filmul prezintă o declaraţie de dragoste făcută de actriţă Teatrului Naţional din Finlanda unde şi-a petrecut o bună parte din viaţă şi din care spectacolul „Vocea umană” a lui Jean Cocteau, creat în 2019, reprezintă într-un fel punctul culminant.