23 iulie 2021

Luna Francofoniei 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ca în fiecare an, luna martie este luna francofoniei, iar 20 martie este Ziua Internaţională a Francofoniei. Cu această ocazie Institutul Francez din România (IFR), împreună cu partenerii săi, propune publicului un program variat şi plin de surprize! Pe tot parcursul lunii martie, filialele Institutului din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara organizează peste 40 de concursuri, expoziţii, ateliere de creaţie şi benzi desenate, webinarii, quiz-uri, recitaluri muzicale şi mese rotunde. În contextul sanitar actual, majoritatea acestor evenimente se vor desfăşura online.

În acest an tema lunii francofoniei este „Femei francofone, femei rezistente”. Numeroase evenimente vor fi dedicate drepturilor femeilor şi locului lor în societate în acest început de mileniu. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, pe 8 martie 2021 a fost organizată o conferinţă despre lupta împotriva traficului de persoane în scopul exploatării sexuale şi o dezbatere privind participarea femeilor la viaţa politică şi economică, cu participarea doamnei Anca Dragu, preşedinta Senatului României, şi a ES doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România. La aceste evenimente au fost asociate organizaţiile societăţii civile angajate în promovarea drepturilor femeilor. Multe dintre evenimentele Lunii Francofoniei sunt destinate şi tinerilor.

În data de 20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei, pe platforma online a Institutului Francez din România, #ElvireChezVous, vă aşteaptă o surpriză: celebra operă Oedipe, compusă de George Enescu după un libret în franceză semnat de Edmond Fleg. Difuzarea online vă este oferită în parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti, cu susţinerea Ministerului Culturii şi a Ministerului Afacerilor Externe ale României.

La Bucureşti, pe data 23 martie, în prezenţa Ambasadoarei Franţei, Excelenţa sa Laurence Auer, Institutul Francez celebrează Francofonia cu reprezentanţii liceelor bilingve de limbă franceză din toată România. În 25 martie are loc şi ceremonia de patronaj a liceelor biligve din ţară.

Toate departamentele IFR Bucureşti organizează şi multe concursuri cu premii care stârnesc un mare interes printre cei care urmăresc activitatea Institutului: concursul „Generaţia Biodiversitate”, concursul de nuvele distopice, concursul de astronomie sau concursul de desen sunt doar câteva dintre titlurile acestor competiţii despre care puteţi găsi mai multe detalii în programul de mai jos sau pe paginile de Facebook şi Instagram ale IFR.

Concursul „FrenchMania sur mon smartphone”, tradiţionalul concurs de cântece francofone, va fi organizat în acest an la sfârşitul lunii martie. Printre multe alte evenimente de neratat este şi webinarul „140 annees de Francophonie roumaine : de George Enescu Ă nos jours”, cu participarea directorului general al Festivalului Enescu, Mihai Constantinescu şi a filosofului Ciprian Mihali.

IFR la Timişoara vă propune, printre altele, un escape game online – „Ma Petite Planete” – şi o serie de interviuri – „Pour parler d’Europe” – iniţiată în februarie, dar care în martie are invitate femei celebre din spaţiul cultural românesc: scriitoarea Ioana Pârvulescu, fotografa Mihaela Noroc, artista vizuală Ana Kun, scriitoarea Adriana Babeţi şi producătoarea de cinema Ada Solomon, care a primit recent Ursul de Aur la Berlin, împreună cu regizorul Radu Jude, pentru filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.

Toate interviurile pot fi urmărite live sau în reluare aici: https://www.facebook.com/watch/122715634473237/725457868138086

IFR la Cluj lansează concursul de traduceri „Mot a monde” şi organizează hackatonul #REplasticHack care caută soluţii inovatoare pentru reducerea utilizării materialelor plastice. IFR Cluj lansează şi o serie de dezbateri şi ateliere despre industriile culturale şi creative. Prima dezbatere este dedicată benzilor desenate şi reuneşte creatori şi editori francezi şi români. Un atelier, avându-i ca invitaţi pe Marius Chivu, scriitor şi Adrian Botez, redactor şef Polirom, va fi dedicat strategiilor de scriere şi publicare. Nu rataţi nici cele două expoziţii care vor avea loc în „La Cave”, un spaţiu inconturnabil în peisajul cultural clujean.

IFR la Iaşi rămâne fidel renumelui poetic al oraşului „celor şapte coline” prin organizarea festivalului „Primăvara poeţilor” în cadrul căruia vor avea loc mai multe seri de lectură de poezie şi un recital de chitară clasică contemporană, „Echos intimes”, al muzicianului Remi Jousselme. La Iaşi vor avea loc şi atelierele de benzi desenate, organizate de Lectoratul de franceză din oraş.

Programul complet al lunii Fraconfoniei în România poate fi consultat pe site-ul Institutului Francez la adresa: https://institutfrancais.ro/bucuresti/evenimente/luna-francofoniei-in-romania/