Publicat: 11 Ianuarie, 2013 - 13:14

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a semnat următoarea declaraţie de presă referitoare la scandalul de la CSM:
 
"Principiul dupa care actioneaza in aceste zile USL pare sa fie “divide et impera”. Sau, mai exact: “daca nu poti sa-i stapanesti, dezbina-i”, initiat de ministrul Mona Pivniceru, executorul dorintelor USL, si sustinut de diversi membri USL pe plan mediatic.
 
Asistam in ultimele zile la un atac sistematic asupra unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. CSM a dat dovada ca poate fi unit atunci cand este vorba  de respingerea  propunerilor facute de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de Procuror General si procuror sef DNA.Toata tara a vazut prestatia mediocra a candidatilor propusi de Pivniceru. Avizul negativ motivat  al CSM de respingere a acestor candidaturi nu lasa loc interpretarilor, dar acest aviz negativ a lovit interesul   USL de acaparare a justitiei. Cred ca de aceea USL a pornit actiunea "dezbina-i ca sa ii stapanesti".
 
Numirea unui procuror in functia de presedinte al CSM, nu incalca nicio lege, cu atat mai putin Constitutia. Pare mai degraba un  pretext pentru a incepe prigoana impotriva unor magistrati. Vehementa cu care USL si Asociatia Magistratilor din Romania -  condusa pana nu demult de insusi ministrul Justitiei, si aflata sub tutela judecatoarei Viorica Costiniu al carui sot este judecat pentru coruptie - duc aceasta prigoana ne arata un singur lucru: USL nu vrea independenta reala a justitiei, ci vrea sa isi scape penalii.
 
CSM a inceput sa devina o institutie apreciata atat de Comisia Europeana, cat si de Comisia de la Venetia pentru ca si-a inteles in ultima perioada rolul de aparator la nivel public al independentei justitiei in fata celorlalte doua puteri. Judecatorii si procurorii din CSM trebuie sa fie mandri de aceasta. Sunt datori sa continue si sa nu compromita progresul astfel realizat. De orice tensiune din CSM si din sistemul judiciar vor profita doar cei care vor sa subordoneze justitia.
 
Magistratii angajati in aceasta lupta sa reflecteze, inainte de a lua decizii, la efectele actiunilor lor pe plan european, care se vor reflecta in raportul MCV. Evaluarea MCV depaseste granitele tarii si determina decizii ale Comisiei Europene si ale Statelor Membre in raport cu credibilitatea si independenta magistratilor din Romania; sau, implicit, lipsa acestora.
 
Pare tot mai clar ca cineva isi doreste subjugarea justitiei, inclusiv a CSM, ca parte a sistemului, si ma intreb cine are interesul sa dezbine CSM? Cine are interesul sa-i asmuta unii impotriva altora pe judecatori si procurori?
 
Eu vad un singur raspuns: aceasta este strategia USL pentru a-si subordona justitia. Iar judecatorii, procurorii si intreaga societate trebuie sa se opuna acestui regres".