Publicat: 17 Aprilie, 2018 - 18:30
Corespondență din Strasbourg de la Carmen DINU

"Parlamentul European este, pentru mine, sediul legitimității europene, a responsabilității și a vitalității sale. Aici se joacă o parte din viitorul Europei, (...), aici trebuie să începem renașterea unei Europe conduse de spiritul acestor popoare”, a declarat la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, președintele Emmanuel Macron, în cadrul unei dezbateri dedicate viitorului Europei.

Liderul de la Elysee a ţinut să sublinieze că doreşte „să depășim toate diferențele noastre între nord și sud, est și vest, mici și mari, precum și pașii înapoi la nivel național”. Potrivit lui Macron, ”responsabilitatea noastră în lunile următoare este să organizăm o adevărată dezbatere europeană, să avem adevăratele termene europene care să le permită cetățenilor noștri să aleagă”. El a  apreciatind totodată că, ”în fața marilor schimbări din lume avem nevoie de o mai mare suveranitate decât a noastră, complementară, o suveranitate europeană.”

În cadrul discursului susţinut în faţa unie săli arhipline, Macron a subliniat că, Emmanuel Macron: Franţa este ''gata să-şi majoreze contribuţia'' la bugetul european

Franţa „este gata să-şi majoreze contribuţia” la bugetul european în cadrul viitorului buget plurianual al Uniunii Europene (UE) după 2020. „Acest buget, pe care îl vom discuta, trebuie să exprime un proiect politic de coerenţă, de eficacitate şi convergenţă”, a declarat Macron, dând asigurări că Franţa este gata să-şi majoreze contribuţia pentru a-şi atinge obiectivele.
„Pentru aceasta însă, trebuie luată în calcul o refondare a bugetului propriu-zis”, a spus preşedintele francez, pledând în mod concret pentru necesitatea ca UE „să-şi creeze noi resurse proprii (...) în digital, ca şi în anumite resurse energetice”.
El a apreciat de asemenea că ar trebui suprimate „reducerile care nu vor putea supravieţui Brexit-ului” şi finanţată „în mod demn acţiunea europeană în materie de apărare şi de imigraţie.”
Pe de altă parte, Macron a insistat ca atribuirea de fonduri europene să se facă pe viitor „conform criteriilor de convergenţă mai ales în materie fiscală şi socială”. În opinia sa, „nu trebuie să negăm nicio ambiţie a politicilor existente, însă trebuie să adăugăm ambiţii noi. Tocmai în această direcţie va acţiona Franţa în lunile viitoare”.
Menţionăm că, în prezent este în curs de elaborare proiectul de buget plurianual al UE pentru perioada care va începe după Brexit şi perioada de tranziţie ce ar urma retragerii Marii Britanii din UE, retragere care va determina o reducere a bugetului UE evaluată de executivul european la 12-15 miliarde de euro. Iar această pierdere survine într-un moment în care UE trebuie să finanţeze noi politici mai ales în domeniile migraţiei şi apărării. În faţa acestei duble provocări, Comisia Europeană le propune statelor membre un cocktail de economii de făcut şi noi resurse de găsit. Ea le cere, de asemenea, să accepte o majorare a contribuţiilor lor la bugetul european, care reprezintă în jur de 1.000 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

* Trebuie să construim Uniunea Europeană ca un bastion pentru democrația liberală împotriva unei lumi dezordonate și periculoase

Un subiect aşteptat în cadrul dezbaterii a fost şi ascensiunea naţionaliştilor în Uniunea Europeană, președintele francez  condamnând apariția “democrațiilor neliberale” chiar și în interiorul UE. Macron a atras atenția asupra naționalismului și populismului, precizând că este nevoie de unitate în interiorul blocului comunitar și de o revigorare a UE. În opinia sa, "naționalismul va conduce Europa în prăpastie. Vedem cum autoritarismul ia amploare peste tot în jurul nostru. Răspunsul nu ar trebui să fie o democrație autoritară, ci o autoritate a democrației”, a mai spus președintele francez. El a creionat un tablou sumbru al situației de pe bătrânul continent, în fața ascensiunii populismului și al sentimentului antieuropean în numeroase țări din UE. "Reapare o formă de război civil european” și „egoismul nostru național ne apare uneori mai important decât ceea ce ne unește în fața restului lumii”, a spus Macron, în aplauzele eurodeputaților, cu excepția celor de extremă-dreapta. "Trebuie să auzim furia popoarelor din Europa. Nu de demagogie au nevoie ci de un proiect”, a spus șeful statului francez.

Referitor la Siria, Macron a apărat loviturile aeriene lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa împotriva locaţiilor cu arme chimice din Siria, subliniind că cele trei state "au intervenit pentru onoarea comunităţii internaţionale". "Să privim principiile noastre şi să ne întrebăm unde vrem să ajungem: aceste lovituri nu rezolvă nimic, însă ele pun capăt unui sistem cu care noi eram obişnuiţi şi anume, într-un anumit fel, tabăra dreptăţii ar fi devenit tabăra celor slabi", a declarat Emanuel Macron în faţa eurodeputaţilor.

Răspunzând la întrebările unora dintre eurodeputaţi privind Siria, şeful statului francez a declarat că Washingtonul, Londra şi Parisul au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă "pentru onoarea comunităţii internaţionale, într-un cadru legitim, multilateral, într-o manieră ţintită, fără victime" pentru "a distruge trei situri de producţie şi prelucrare a armelor chimice".

El a precizat că Franţa va continua "să depună eforturi pentru o soluţie politică incluzivă pentru Siria, discutând cu toate părţile - Rusia, Turcia, Iran, regimul de la Damasc şi toate forţele de opoziţie - pentru a construi Siria de mâine şi pentru a repara această ţară". "Dar nu vom construi Siria de mâine dacă ne întoarcem privirea pentru a o lăsa regimului Bashar al-Assad şi aliaţilor săi după ce aceştia îşi vor termina munca murdară pe care o fac. Vă spun sincer", a adăugat el, adresându-se deputaţilor europeni pe un ton combativ. De asemenea, Macron "a invitat toate ţările să se alăture efortului umanitar de a ajuta populaţia civilă din Siria".

 

 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: