Publicat: 19 Iulie, 2020 - 20:18
Share

Autor: 

Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:05
Editorialist

Ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a acordat zilele trecute un interviu unui post de televiziune în care s-a referit la câteva inițiative controversate de politică externă ale președintelui Macron. Una dintre întrebări a vizat dialogul on line pe care acesta l-a avut de curând cu Vladimir Putin, într-o perioadă în care președintele Rusiei „nu este în topul preferinţelor europene”, cum se exprima reporterița.

Răspunsul dnei ambasador ar putea să surprindă cercurile militariste și  propaganda paranoidă antirusească, susținută ani în șir de politicienii de la București.

Dna Ramis a explicat că Franța este pentru „relansarea unui dialog constructiv şi exigent cu Rusia”, arătând că „absenţa dialogului nu duce la un plus de securitate” și la „condiţii de securitate mai bune”, ci dimpotrivă, „absenţa dialogului a dus la creşterea potenţialului crizei”. Dna ambasador a menționat că Rusia este o ţară mare, membru al Consiliului de Securitate al ONU  și un actor important în criza regională din Siria și Libia. „Rusia trebuie să fie în mediul său, trebuie să fie actor în rezolvarea acestor crize” și,  „de aceea, preşedintele francez vrea relansarea unui dialog cu Rusia, care trebuie să fie un dialog exigent, constructiv, dar bazat pe rezultate”.     

Rațiunea acestei opțiuni rezidă în faptul că  neînţelegerile pot fi evitate doar „atunci când vorbim” și de aceea „nu putem face economie de discuţie cu Rusia”. Neînţelegerile provocate de lipsa de dialog „pot duce la tensiuni grave, regimul internaţional de înarmări este momentan în blocaj, sunt tratate care nu mai sunt respectate riguros, tratate la care renunţă anumite părţi”, iar această stare de lucruri „arată că arhitectura internaţională a înarmării trebuie să fie regândită, relansată, refăcută”, a explicat dna ambasador. Ca urmare, reluarea dialogului cu Rusia nu trebuie să fie una „de complezenţă”, ci o relație „de la care ne aşteptăm să putem avansa” și care „trebuie să susţină securitatea Europei şi a tuturor partenerilor Franţei, nicidecum să îi ameninţe”.

Dna ambasador a dat apoi o știre: „Avem un reprezentant special al preşedintelui care, în timpul pandemiei, a parcurs diferite etape pentru a explica meritele acestei politici. Sper că va putea să vină și aici, în România, trebuia să vină, dar din cauza pandemiei vizita sa a fost decalată, pentru a explica României fundamentul acestui dialog, lucrurile bune la care ne putem aștepta, beneficiile la care ne putem aștepta, dacă dialogul este făcut cu rigoare, cu exigență și cu luciditate”.

Întrebată „cine susține în acest moment această inițiativă a președintelui dvs.”, ambasadoarea Franței a răspuns că „mai multe state ale Uniunii Europene, care știu că acest dialog poate avea beneficii. Am discutat la nivel de stat cu mai multe țări, care știu că lipsa acestui dialog nu este o soluție”.

Franța consideră că și dialogul bilateral, instituțional, dintre Uniunea Europeană și Rusia „trebuie să se reia, pe o bază constructivă și ca un fundament pentru rezultate. Toată evoluția acestei relații trebuie făcută pe baza rezultatelor. Sunt chestiuni legate de suveranitate, de spațiu, de terorism, toate aceste lucruri care sunt esențiale pentru viitorul Uniunii Europene și pentru securitatea sa”, a explicat dna ambasador Michele Ramis.

Sosirea în România a unui emisar special al Președintelui Franței pentru a explica autorităților de la București necesitatea reluării dialogului cu Federația Rusă va fi, fără îndoială, un eveniment diplomatic interesant de urmărit. Dar sunt puține șanse ca un asemenea demers să aibă vreo șansă de reușită în fața unor politicieni incapabili, lipsiți de viziune și analfabeți funcțional în materie de politică externă. Când o carte se lovește de un cap și sună a gol, nu totdeauna de vină este cartea. Iohannis și habarniștii care-l înconjoară stau ascunși sub fusta licuriciului, pe locul lăsat cald și moale de Băsescu-Petrov. De-acolo n-au cum să vadă încotro se mișcă lumea și ce se petrece în jurul lor. Se mulțumesc cu câte-o șapcă din partea casei, când cumpără armament de miliarde. Bani care puteau să meargă pașnic spre pensii și alocații.

Topic: 

Format: