Publicat: 20 Martie, 2017 - 12:29
Share

În anul 2016, România a înregistrat un deficit de 557,4 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, de peste sase ori mai mare decât cel din 2015, când a totalizat 89,2 milioane de euro, potrivit datelor operative ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale (MADR) 

 La randul lor, datele de la Eurostat arata ca Romania a avut cresteri mari ale vanzarilor cu amanuntul, un indicator important al consumului populatiei. 

Exporturile au insumat 5,95 de miliarde de euro, in crestere cu 3,8% fata de 2015, insa importurile de produse agroalimentare au crescut in ritm mai rapid, respectiv cu 11,8%, pana la un nivel de 6,51 de miliarde de euro, valoare considerata un record istoric.

"Nivelul excedentului comercial al schimburilor cu tarile terte, de 1,256 de miliarde de euro, nu a fost suficient de ridicat pentru a compensa lipsa de performanta a schimburilor agroalimentare ale Romaniei cu celelalte state membre, deficitul record consemnat cu UE fiind aproape dublu fata de anul precedent, respectiv de 1,814 de miliarde de euro", precizeaza analiza MADR.

Livrarile externe de grau au totalizat aproximativ 7 milioane de tone, fiind de doua ori mai mari decat in anul precedent, ceea ce a adus incasari de 1,14 miliarde de euro si a plasat graul pe primul loc in topul exporturilor de produse agroalimentare.

Potrivit sursei citate, o parte importanta din volumul majorat de grau exportat in 2016 a provenit din achizitii din Ungaria si Bulgaria in vederea re-exportului prin Portul Constanta.

Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agroalimentar al Romaniei: livrarile catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 60,7% din total exporturi, iar achizitiile de produse agroalimentare din statele membre au detinut o pondere de 83,4% din total importuri.