Publicat: 6 Aprilie, 2019 - 20:32
Share
Petre Daea: ”Îmi doresc ca România să fie parte a schimbării și să figureze pe harta bioeconomiei, grație proiectelor de cercetare și inovare

Ministrul Petre Daea a deschis în data de 5 aprilie lucrările Conferinței la nivel înalt privind cercetarea agricolă – bază de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale și a bioeconomiei, organizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la Palatul Parlamentului, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Alături de ministrul Daea, s-a aflat, pentru deschiderea evenimentului, ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Hurduc. 

 

Manifestarea a reunit factori de decizie în domeniul cercetării din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI și DG Cercetare și Inovare), înalți oficiali din Statele Membre ale Uniunii Europene, reprezentanți ai organizației internaționale a fermierilor COPA-COGECA, cadre universitare renumite, personalități din mediul academic și al cercetării agronomice din România și din străinătate, antreprenori din sectoare bazate pe bioresurse, experți în domeniul consultanței agricole.

 

Obiectivul conferinței a fost acela de a întruni experți, cercetători și profesori cu reputație internațională care au schimbat idei, au împărtășit din experiența lor și totodată au făcut recomandări, oferind soluții practice în domeniul cercetării agricole și a bioeconomiei.

 

În cadrul evenimentului au avut loc mai multe sesiuni de dezbateri structurate astfel: prima sesiune a fost dedicată tematicii cu privire la deficiențele în punerea în aplicare a inovațiilor în agricultura durabilă: îmbunătățirea AKIS (Sistemul de cunoștințe și inovare în agricultură), a doua sesiune a vizat bioeconomia ca vehicul pentru dezvoltarea rurală, a treia sesiune s-a referit la subiectul provocărilor pentru cercetarea și inovarea în agricultură și bioeconomie în Europa Centrală și de Est, iar în cadrul ultimei sesiuni au fost discutate aspecte privind strategiile pentru dezvoltarea bioeconomiei. 

 

 

 

În cuvântul său, ministrul Petre Daea a salutat prezența distinșilor oaspeți, afirmând că această reuniune este un bun prilej de a oferi o imagine de ansamblu asupra oportunităților și perspectivelor economice viitoare, a cooperării, dezvoltând recomandări politice pragmatice. 

 

Ministrul a afirmat: ”Îmi doresc ca România să fie parte a schimbării și să figureze pe harta bioeconomiei, grație proiectelor de cercetare și inovare de care am putea beneficia”. În acest sens, ministrul a evidențiat faptul că dezideratul țării noastre este acela de a avea o viziune guvernamentală care să întrunească un consens și să fundamenteze o strategie națională pentru stimularea dezvoltării bioeconomiei în direcția dorită.

 

MADR susține domeniul bioeconomiei și al cercetării/inovării prin îmbunătățirea vizibilității, la nivel național, prin organizarea de evenimente pe această temă și prin consolidarea rolului de vector al schimbării, la nivel internațional, aderând la inițiativa BIOEAST, care contribuie la dezvoltarea Spațiului European de Cercetare în sectoarele bioeconomiei (în special în agricultură).

Strategia  pentru cercetare - dezvoltare -  inovare în domeniul agroalimentar  pe termen mediu şi lung 2014-2020/2020 – 2030 a MADR, are ca obiectiv strategic principal, în domeniul bioeconomiei, evaluarea fezabilităţii pe termen mediu şi lung a potenţialului bio-economic naţional pentru producerea de bioresurse non-alimentare sub impactul schimbărilor climatice.

 

Comisia propune o contribuție mai puternică în domeniul bioeconomiei în noua PAC 2021-2027.  Astfel, prin eforturile conjugate ale celor doi Comisari europeni, Carlos Moedas și Phil Hogan, Comisia Europeană face pași concreți către susținerea Bioeconomiei prin bugetarea consistentă a programului de cercetare și inovare Orizont 2020, incluzând și bioeconomia.

 

În încheierea discursului său, ministrul a declarat că bioeconomia este văzută ca o modalitate de a închide lanțurile valorice specifice economiei bazate pe bioresurse. Astfel, la nivelul Ministerului Agriculturii se va derula un proiect cu sprijinul Academiei Române care vizează consolidarea capacității administrative de a gestiona politici publice în sectorul bioeconomiei și dezvoltarea de competențe pentru angajații din administrația agricolă centrală și locală.

 

La conferință au luat parte Teodora Gabriela Gheniu, secretar de stat în cadrul MADR şi Maricel Floricel Dima, subsecretar de stat al MADR, precum şi directori generali şi experți ai Ministerului, dar şi din agențiile din subordine.

Tag-uri Institutii: