Publicat: 6 Aprilie, 2020 - 12:47
Share
„Administrația Trump construiește o cortina de fum pentru a ascunde gestionarea improvizată și neregulată a pandemiei din Statele Unite”

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, s-a adresat printr-o scrisoare , direct „poporului american”, denunțând intențiile agresive ale administrației Trump și dând asigurări că Venezuela nu este o țară de „tranzit primar” al drogurilor către Statele Unite.

Către Poporul Statelor Unite ale Americii:

 

De săptămâni întregi, lumea este paralizată, încercând să controleze o pandemie care este fără îndoială cea mai mare provocare cu care ne-am confruntat împreună ca societate și comunitate internațională. La fel ca si pentru poporul Statelor Unite, confruntarea cu aceasta pandemie este prioritatea noastră.

 

Din fericire, în Venezuela am avut câteva avantaje. Luăm măsuri de izolare foarte timpurii și extindem testarea, bazându-ne pe sistemul nostru gratuit de sănătate publică, care are medici de familie în toată țara. Avem și organizația comunitară neprețuită pentru a ajuta la sensibilizarea socială și a oferi sprijin celor mai vulnerabili. De asemenea, solidaritatea Cubei, Chinei, Rusiei și sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății ne-au permis să obținem materialele medicale necesare, în ciuda sancțiunilor ilegale ale lui Donald Trump.

 

În a-mi exprima solidaritatea în această provocare istorică importantă și consternarea și durerea noastră în urma consecințelor pandemiei din Statele Unite, sunt obligat să vă avertizez și de faptul că, în timp ce lumea se concentrează pe răspunsul la situația de urgență a COVID-19, guvernul Trump, din nou instrumentalizeaza instituțiile pentru a-și atinge obiectivele electorale, și bazându-se pe infamii sub pretextul luptei împotriva drogurilor, a comandat cea mai mare desfășurare militară a Statelor Unite în regiunea noastră în 30 de ani, pentru a amenința Venezuela; și a conduce regiunea noastră către un conflict de război scump, sângeros și pe durată nedeterminată.

 

Ca precedent al acestei manevre aberante, pe 26 martie, Wiliam Barr, Procuror General cu independență discutabilă (care a recomandat invazia din 1989 a Panama împotriva lui Noriega și a ajutat la acoperirea neregulilor scandalului Iran-Contra), a prezentat, fără a arăta vreo dovadă de orice fel, acuzatii de trafic de droguri în fata Statelor Unite împotriva mea și împotriva unor înalți oficiali ai statului venezuelean, în ciuda faptului că informațiile de la Ministerul Apărării în sine arată că Venezuela nu este o țară de tranzit primar de droguri către Statele Unite, așa cum sunt țări aliate ale Washington-ului, cum ar fi Columbia sau Honduras.

 

Este clar că administrația Trump construiește o cortina de fum pentru a ascunde gestionarea improvizată și neregulată a pandemiei din Statele Unite. De la început, Donald Trump i-a redus importanta și a negat-o, la fel cum a făcut cu schimbările climatice. Astăzi, criza este agravată pur și simplu pentru că, deși dispune de resurse, nu este dispus să transforme sistemul de sănătate într-unul care să acorde prioritate îngrijirii totale a populației și nu profitului medicinei private, companiilor de asigurări și de produse farmaceutice.

 

Noi, în Venezuela, nu dorim un conflict armat în regiunea noastră. Vrem relații fraterne, de cooperare, de schimb și de respect.

 

Nu putem accepta amenințări sau blocaje razboinice și nici intenția de a instala o tutelă internațională care încalcă suveranitatea noastră și ignoră progresele din ultimul an în dialogul politic sincer dintre guvern și o mare parte a opoziției venezueleene, care dorește soluții politice, și nu războaie pentru petrol.

 

Pentru toate cele de mai sus, fac apel la poporul Statelor Unite să pună capăt acestei nebunii, să-i responsabilizeze pe conducătorii lor și să-i oblige să-și concentreze atenția și resursele asupra nevoilor urgente ale pandemiei. Solicit, împreună cu încetarea amenințărilor militare, încetarea sancțiunilor ilegale și blocajului care restricționează accesul la livrările umanitare, atât de necesare astăzi în țară. Vă rog, cu inima în mâini, să nu permiteți ca țara voastră să fie antrenata, încă o dată, de un alt conflict nesfârșit, un alt Vietnam sau un alt Irak, dar de data aceasta mai aproape de casă.

 

Nu suntem atât de diferiți, cum vor să ne facă să credem cu infamia. Suntem popoare care caută o societate mai dreaptă, mai liberă și mai plină de compasiune. Să nu lăsăm să ne separe interesele particulare ale minorităților orbite de ambiție. Noi, după cum spunea cândva liderul nostru Hugo Chavez, împărtășim același vis. Visul lui Martin Luther King este și visul Venezuelei și al guvernului său revoluționar. Vă invit să luptăm împreună pentru ca acest vis să devină realitate.

Nu războiului Statelor Unite împotriva Venezuelei.

Gata cu pedepse criminale.

Vrem pace.

[stampila si semnatura]

Nicolas Maduro Moros

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: