30 noiembrie 2021

MAE anunţă o nouă măsură decisă pentru debirocratizarea procedurilor de procesare a serviciilor consulare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Eliminarea cerinţei de prezentare a fotocopiilor documentelor necesare prestării serviciilor consulare la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe anunţă o nouă măsură decisă pentru debirocratizarea procedurilor de procesare a serviciilor consulare prin eliminarea obligativităţii prezentării, la ghişeu, a fotocopiilor documentelor justificative, în vederea prestării serviciului consular solicitat. Astfel, începând cu data de 20 iulie 2021, solicitanţii de servicii consulare vor prezenta, la momentul depunerii cererii la ghişeu, doar documentele în original.

În cazul în care, pentru prestarea serviciului consular sau pentru asigurarea arhivei consulare, sunt necesare fotocopii ale documentelor justificative, personalul consular al misiunilor diplomatice/oficiilor consulare va asigura fotocopierea acestora la momentul prestării serviciului consular.

Totodată, în vederea limitării deplasărilor la ghişeele consulare şi a reducerii timpilor de aşteptare pentru procesarea serviciilor consulare, MAE recomandă tuturor cetăţenilor români care solicită servicii consulare încărcarea documentelor justificative, în format electronic, pe portalul www.econsulat.ro.

Noua procedură vizează, totodată, reducerea arhivei consulare în format letric şi păstrarea cât mai multor documente pe suport electronic, cu respectarea prevederilor legale în materie.

MAE precizează că demersul se înscrie în linia proiectelor decise, asumate şi derulate, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, în vederea eficientizării activităţii consulare prin măsuri de digitalizare şi debirocratizare, având ca obiectiv facilitarea accesului cetăţenilor români la serviciile consulare şi îmbunătăţirea calităţii şi condiţiilor de procesare a acestora.