Publicat: 11 Iunie, 2019 - 08:12

În legătură cu elementele apărute în spaţiul public conform cărora "România nu recunoaşte Guvernul Maia Sandu", Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

- Paragraful citat reprezintă o secţiune scoasă din ansamblul declaraţiilor de presă şi un răspuns la o întrebare specifică adresată ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu: (Reporter: Domnule ministru, în acest moment România recunoaşte noul guvern condus de Maia Sandu)

- Pentru o corectă informare a publicului redăm transcriptul secţiunii din declaraţia de presă susţinută astăzi, 10 iunie 2019: "Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituţie a recunoaşterii guvernelor. Singura modalitate este recunoaşterea statelor în dreptul internaţional. Fiecare stat are dreptul să îşi aleagă guvernul. Noi suntem preocupaţi pentru că există o situaţie explozivă la ora actuală la Chişinău. Trebuie găsite modalităţi de a se depăşi această situaţie".

Menţionăm că poziţia oficială a României, exprimată de Preşedintele şi Guvernul României, a fost comunicată inclusiv de ministrul Teodor Meleşcanu cu acest prilej.

"România, ca stat membru care deţine Preşedinţia Consiliului UE şi susţine ferm parcursul european al Republicii Moldova, am făcut un apel la toate forţele politice să respecte procesul democratic şi voinţa cetăţenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm, reţinere şi dialog politic. Credem că cetăţenii din Republica Moldova au nevoie de o soluţie negociată politic care să asigure prosperitatea, continuarea reformelor şi consolidarea parcursului proeuropean. Stabilitatea Republicii Moldova este esenţială pentru continuarea parcursului său european. România rămâne ferm angajată în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, în baza unui angajament real şi a unor garanţii că acesta se va realiza", a declarat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, în cadrul conferinţei de presă de luni.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: