Publicat: 3 Mai, 2019 - 13:39

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea astăzi, 3 mai 2019, a Zilei mondiale a libertăţii presei.
Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa pe care o au drepturile omului şi libertăţile fundamentale, subliniind că libertatea presei este garanţia oricărei democraţii funcţionale, în care cetăţenii trebuie să fie informaţi corect şi la timp.

Prin tema din acest an aleasă la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Media for Democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation, comunitatea internaţională subliniază importanţa pe care instituţia media o are în dezvoltarea societăţilor democratice.

Rolul esenţial al jurnaliştilor este acela de a evidenţia adevărul, în faţa asaltului campaniilor de dezinformare care pun în pericol procesele democratice. Tocmai de aceea, tema acestui an este un semnal de alarmă pentru a identifica provocările actuale cu care se confruntă jurnaliştii în sprijinirea proceselor de pace, reconciliere şi rezilienţă.

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu jurnaliştilor din întreaga lume care, în pofida cenzurii, represiunilor şi manipulărilor, pe timp de pace sau de război, şi-au asumat riscuri şi uneori chiar au plătit cu viaţa, în încercarea de a-şi face meseria şi de a informa opinia publică.

Ministerul Afacerilor Externe a susţinut şi promovează în continuare libertatea presei, libertatea de expresie, pluralismul mediatic şi protecţia jurnaliştilor, fapt reiterat şi în timpul mandatului ţării noastre la Preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

Astfel, în condiţiile în care dezinformarea are potenţialul de a influenţa negativ procesele democratice, la 19 februarie 2019, la reuniunea Consiliului Afacerilor Generale al UE au fost adoptate Concluziile Consiliului cu privire la garantarea de alegeri europene libere şi corecte, înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile europene care se vor desfăşura în statele membre în perioada 23-26 mai.

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare.

Conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: ''Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat''.

În planul diplomaţiei multilaterale, cea mai recentă decizie în domeniul siguranţei jurnaliştilor a fost luată cu ocazia Consiliului Ministerial al OSCE de la Milano, din 7 decembrie 2018, decizia susţinută de România. Decizia Consiliului Ministerial al OSCE privind siguranţa jurnaliştilor poate fi consultată la pagina https://www.osce.org/chairmanship/406538.

 

Tag-uri Institutii: