15 august 2022

MAE salută aniversarea la 29 iunie a Zilei Internaţionale a Dunării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea Zilei Internaţionale a Dunării, eveniment celebrat anual pe data de 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea. Aceasta marchează semnarea, la Sofia, la 29 iunie 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea (ICPDR).

Ziua Dunării este dedicată cunoaşterii şi protejării fluviului care uneşte Europa de la vest la est, subliniind solidaritatea între cetăţenii statelor care împart acest bun colectiv, dorinţa şi responsabilitatea lor comună de a proteja această resursă preţioasă.

Ca în fiecare an, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile non-guvernamentale, asociaţiile şi comunităţile ştiinţifice au fost invitate să organizeze activităţi independente sau comune, cu scopul sensibilizării populaţiei cu privire la importanţa Dunării şi a afluenţilor ei.

Informaţii suplimentare:

Dunărea este un important fluviu internaţional, curgând prin 10 state (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina), cu afluenţi din alte şapte ţări. Traversează patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad. Curge către sud-est, pe o distanţă de 2.850 km până la Marea Neagră.

Pe o distanţă de 1.075 km, cursul fluviului se desfăşoară pe teritoriul României, reprezentând cel mai extins sector naţional. Printre cele mai cunoscute zone din România aflate pe cursul Dunării sunt Delta Dunării şi Parcul naţional Porţile de Fier. Delta Dunării (rezervaţie a biosferei UNESCO) este cea mai importantă arie protejată a României, cu o suprafaţă de 4.178 km2, adăpostind peste 5.200 de specii.

În 2011, la iniţiativa politică a României şi Austriei, a fost adoptată Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), aceasta fiind una dintre primele iniţiative de amploare ale ţării noastre la nivelul UE, după aderare. SUERD este un instrument comunitar de cooperare macro-regională a 14 ţări din regiunea extinsă a Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macroregiunii prin implementarea politicilor şi legislaţiei UE.

Pe parcursul anului 2022, România deţine preşedinţia Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.