Publicat: 25 Mai, 2012 - 17:45

Ministerul Afacerilor Externe informează că Joi, 24 Mai 2012, o echipă a Consulatului General de la Bologna a efectuat două noi deplasări în zonele din regiunea Emilia Romagna afectate de cutremurul de la 20 Mai 2012, pentru a oferi, în caz de nevoie, sprijinul necesar cetăţenilor români.

 Deplasarea a vizat trei localităţi din provincia Modena - Finale Emilia cu fracţiunea Massa Finalese şi San Felice sul Panaro – în care locuiesc, potrivit statisticilor, aproximativ  400 de cetăţeni români. În taberele special amenajate în zonă sunt cazaţi în jur de 50  de cetăţeni români, cu care echipa consulară a intrat în contact pentru a se asigura că starea lor de sănătate şi condiţiile de cazare sunt bune şi pentru a se interesa dacă au nevoie de asistenţă.
 
În sprijinul funcţionarilor MAE aflaţi deja în teren, a plecat, în cursul zilei de astăzi, 25 mai 2012, o echipă consulară de la Bucureşti, pentru a evalua situaţia la faţa locului. Echipa aflată în zona calamitată va fi completată şi de un diplomat şi doi funcţionari consulari de la Consulatul General al României de la Milano. 
 
Echipele consulare vor intra în contact cu românii afectaţi de seism pentru a le oferi sprijinul şi asistenţa consulară de care ar putea avea nevoie. Serviciile consulare de urgenţă (întocmirea documentelor de călătorie) vor fi oferite în regim de gratuitate de echipele MAE din teren.
 
Decizia de a suplimenta echipele trimise în teren a fost luată la nivelul conducerii MAE din dorinţa de a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor români care au avut de suferit in urma cutremurului, luând în considerare numărul mare de localităţi afectate.
 
De asemenea, Consulatul General al României la Bologna şi Ambasada României în Italia se află în contact permanent şi cu autorităţile locale (unităţile de criză organizate de prefecturile locale şi serviciile de protecţie civilă de la Ferrara, Modena) pentru a verifica situaţia cetăţenilor români afectaţi de cutremur.
 
Până la acest moment, la Secţia Consulară a Ambasadei Roma nu s-a înregistrat nicio solicitare de asistenţă consulară legată de situaţia din Emilia-Romagna. La Secţia Consulară Roma funcţionează un număr de urgenţă, disponibil 24h din 24 - (0039) 345.230.24.89, afişat pe site-ul Ambasadei. De asemenea, cetăţenii români pot suna şi la Consulatul General de la Bologna pentru solicitări de asistenţă consulară la numărul de telefon de urgenţă: (0039) 349.117.82.20.
 
Echipa consulară va purta semne distinctive pentru a putea fi reperată cu uşurinţă, la faţa locului, de către cetăţenii români – vestă cu tricolorul şi stema României, inscripţii cu „ROMÂNIA – ASISTENŢĂ CONSULARĂ” etc.