16 octombrie 2021

Maestrul Marin Cazacu aniversat la Editura Casa Radio

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În această lună, Editura Casa Radio îl aniversează pe Marin Cazacu – reputatul violoncelist şi totodată profesorul de vocaţie, fondator al ansamblului „Violoncellissimo” şi al Orchestrei Române de Tineret – printr-o nouă apariţie editorială.

Albumul intitulat „Cello Inspirations. Marin Cazacu, Violoncellissimo” oferă publicului ocazia de a parcurge un traseu sonor plin de atracţii muzicale, de la baroc, reprezentat de Handel, la modernismul lui Şostakovici, sau de la tangoul argentinian, reimaginat de Piazzolla, la versiuni inedite ale pop-rock-ului – AC/DC, Europe sau Queen – şi ale folclorului românesc.

Cea mai elocventă descriere a albumului îi aparţine chiar lui Marin Cazacu: Încă din titlu, „Cello Inspirations”, se subînţelege mesajul acestui album. Mi-am dorit foarte mult să includ, alături de piese selectate din repertoriul ansamblului „Violoncellissimo”, o piesă care mi-a marcat, aş putea spune, destinul. Este vorba de Aria lui Lenski din opera „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski, originală pentru voce de tenor şi orchestră. Am spus şi cu alte ocazii faptul că la 10 ani doream să devin tenor la operă datorită acestei arii, pe care am ascultat-o transmisă pe difuzorul amplasat pe un stâlp de telegraf aflat pe drumul pe care îl făceam zilnic de acasă către şcoala din satul meu natal.

Celelalte lucrări incluse în album sunt înregistrări din concertele ansamblului „Violoncellissimo”, de la Ateneul Român şi de la Sala Radio, unele cu studenţii mei în formulă de 14 violoncele, pian şi percuţie, altele din proiectul unic, cu orchestra alcătuită din cei 100 de violoncelişti din întreaga ţară, orchestră dirijată de maestrul Cristian Mandeal.

Proiectul „Violoncellissimo”, pe care l-am început în urmă cu 30 de ani alături de studenţii mei, a pornit din dorinţa de a le dezvolta acestora creativitatea colectivă şi de a apropia mai mult ascultătorii de muzică, indiferent de gen, prin abordarea unui repertoriu divers, de la muzica clasică la cea de divertisment, jazz, rock simfonic şi chiar folclor.

„Violoncellissimo” este cea mai entuziasmantă experienţă profesională pe care am trăit-o până acum. Prin acest album, doresc ca publicul să descopere imensa noastră bucurie de a cânta împreună, cu gândul că muzica este sursa celor mai profunde şi înflăcărate emoţii umane.

Pe 30 septembrie, chiar în ziua în care îl sărbătorim pe maestrul Marin Cazacu la împlinirea vârstei de 65 de ani, postul Radio România Muzical va prezenta albumul „Cello Inspirations. Marin Cazacu, Violoncellissimo”. În cadrul emisiunii „Arpeggio” – rubrica „Interpretul zilei”. începând cu ora 10.00, melomanii sunt invitaţi să asculte extrase muzicale de pe albumul aniversar.

Albumul poate fi achiziţionat, la preţ de producător, de la Librăria Editura Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul www.edituracasaradio.ro. Pe perioada Festivalului „George Enescu”, Librăria Editura Casa Radio are deschise puncte de vânzare în foaierele Ateneului Român, Sălii Palatului şi Sălii Radio. De asemenea, albumul poate fi achiziţionat de la libăriile partenere.