Publicat: 15 Decembrie, 2015 - 19:20

Ştefan Hruşcă, cel mai îndrăgit păstrător al tradiţiei colindelor, a oferit, luni, două concerte de vis celor prezenţi la Teatrul Naţional, din Capitală, introducându-i pe aceştia în atmosfera de vis a Crăciunului cu ajutorul superbelor cântece legate de sfânta sărbătoare a creştinătăţii şi purtându-ne pe toţi pe calea amintirilor cu ajutorul unuia dintre cele mai sensibile şi profunde cântece ale culturii române, "Rugă pentru părinţi", pe versurile regretatului poet Adrian Păunescu, piesa cu care tânărul dascăl debuta la Cenaclul Flacăra, în 1981.

Primul concert a început la ora 17.30, iar al doilea - la ora 20.00, cei ce îndrăgesc tradiţiile româneşti şi piesele artistului având parte de un regal de aproximativ 95 de minute de călătorie culturală prin zona Ieudului şi oferind cele mai îndrăgite colinde ale poporului român.

Hruşcă şi-a început concertul cu "Deschide, nană, uşile", continuând cu "Flori de măr", în aplauzele pline de entuziasm ale celor ce umpluseră Teatrul Naţional.

Plin de căldură, artistul şi-a salutat fanii, le-a mulţumit pentru prezenţa la concert şi s-a declarat "încântat că i-am obişnuit pe români să îi colind în post".

După ce a mulţumit Teatrului naţional pentru găzduire, Ştefan Hruşcă a declarat că a ales să se oprească la colindele vechi, tradiţionale, în vreme ce alţi artişti compun noi cântece de Crăciun.

Concertul a continuat cu piesele "Creştininilor, noi astăzi", "La Viflaim", "Ce-aţi văzut, păstori", "Afară ninge liniştit" şi  "Linu-i lin", piesă pe care a interpretat-o împreună cu fanii săi.

După "Scoală, gazdă, din pătuţ!" şi "Florile dalbe" a urmat un moment special, artistul amintindu-le celor prezenţi de regretatul poet Adrian Păunescu, cel care, în afara multor poezii memorabile, va rămâne mereu în memoria poporului nostru şi pentru Cenaclul Flacăra, în cadrul căruia s-au afirmat artişti îndrăgiţi, precum Tatiana Stepa şi Hruşcă, acesta continuând cu "Ruga pentru părinţi", piesa cu care acesta s-a lansat, în cadrul cenaclului, compusă pe versurile poetului care a încurajat atât de mult muzica românească în sumbra perioadă comunistă. Cei mai sensibili dintre cei prezenţi au lăcrimat în timpul acestui cântec, amintindu-şi de părinţi sau bunici pe care nu i-au respectat îndeajuns şi care au trecut în nefiinţă, sau, pur şi simplu, de copilărie sau de tinereţe, perioade minunate pe care nimeni nu ni le poate aduce înapoi.

În aplauzele publicului emoţionat, Ştefan Hruşcă le-a oferit fanilor săi "Săraca, inima me'" şi "După pui de moroşan", şi-a prezentat colegii, pe Radu Rotaru (la clape) şi pe percuţionistul Mario Florescu, aplaudaţi de public, continuând cu "Trei păstori" şi încă un colind, precizând apoi: "Cuvântul colindelor este fără de preţ".

Alte colinde maramureşene au fost urmate de o evocare a profesorului Sorin Apan, după care Hruşcă a continuat cu "Deschide uşa, creştine", piesă interpretată împreună cu publicul.

Publicul a fost emoţionat de colindele "Sculaţi, gazde", "Raza cerului senin", "Cerul şi pământul", "La săvârşitu' lumii", "Viţă verde iadără", un profund cântec popular.

"Mă bucur când văd copii în sală", a declarat artistul după ce o fetiţă din public a urcat pe scenă şi i-a dăruit acestuia un superb coş cu flori.

Iubitorii de frumos prezenţi în incinta Teatrului Naţional au mai avut ocazia să asculte " Soare luminos şi-un Crăciun frumos", "Pomul Raiului", concertul încheindu-se cu "Sculaţi, sculaţi, boieri mari".

Toţi cei prezenţi la superbul concert, organizat de Project Events, au plecat spre casele lor fericiţi, înălţaţi spiritual de evenimentul la care asistaseră, de superba voce a lui Ştefan Hruşcă şi muzica acestuia, visând la dragoste, la persoanele speciale prezente mereu în inima noastră şi alături de noi, la concert, sau care, din motive independente de voinţa lor, nu putuseră fi prezente la concert, amintindu-şi de tinereţe şi visând la un Crăciun superb.

Turneul naţional susţinut de Ştefan Hruşcă va continua astăzi cu două concerte, la Braşov, urmând ca mâine acesta să ajungă la Alba Iulia şi la Deva.

Următoarele concerte Ştefan Hruşcă:

- 16 Decembrie, ora 18:00 – Casa de Cultura a Sindicatelor, Alba Iulia

- 16 Decembrie, ora 20:00 – Teatrul de Arta, Deva

- 17 Decembrie, ora 18:00 – Palatul Cultural „Ionel Floasiu”

- 17 Decembrie, ora 20:00 – Casa de Cultura a Studentilor , Cluj-Napoca

- 20 Decembrie, ora 17:00 – Casa de Cultura, Cristian

- 20 Decembrie, ora 20:00 – Casa de Cultura, Sighisoara

- 21 Decembrie, ora 17:30 – Opera Nationala Romana, Timisoara

- 21 Decembrie, ora 20:00 – Opera Nationala Romana, Timisoara

- 22 Decembrie, ora 17:00 – Teatrul Ioan Slavici, Arad

- 22 Decembrie , ora 20:00 – Casa de Cultura a Sindicatelor, Oradea

- 23 Decembrie, ora 17:00 – Teatrul Al. Davila, Pitesti

- 24 Decembrie, ora 17.00 – Opera Nationala Romana, Iasi

- 24 Decembrie, ora 20:00 – Opera Nationala Romana, Iasi

- 26 Decembrie, ora 17:00 – Casa de Cultura a Sindicatelor, Suceava

- 26 Decembrie, ora 20:00 – Casa de Cultura, Tg. Neamt

- 27 Decembrie, ora 17:00 – Cinema Dacia, Piatra Neamt

- 27 Decembrie, ora 20:00 – Teatrul George Bacovia, Bacau

- 28 Decembrie, ora 17:00 – Teatrul Ghe. Pastia, Focsani

- 28 Decembrie, ora 20:00 – Casa de Cultura a Sindicatelor, Galati

Autor: Călin Angheluţă