21 mai 2022

Mai mult de o oră de conversație telefonică în mijlocul negocierilor internaționale.

Macron si PUTIN
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Președinții  Emmanuel Macron și  Vladimir Putin au căzut de acord vineri, 28 ianuarie, cu privire la „nevoia de detensionare” și „dialogul continuu” în criza ucraineană, a anunțat președinția franceză. „Președintele Putin nu și-a exprimat nicio intenție ofensivă (…). A spus foarte clar că nu caută o confruntare”, spune Palatul Elysée.
„De asemenea, a vrut să continue cu președintele [Emmanuel Macron] discuția începută astăzi”, a adăugat președinția franceză. „Dialogul este dificil”, dar „canalele sunt deschise”.
Potrivit relatării acestei conversații a Kremlinului, președintele rus s-a plâns, totuși, de respingerea cererilor sale de către Statele Unite și NATO. Ei „au ignorat preocupările fundamentale ale Rusiei”, a argumentat el.
Macron a avut o întrevedere și cu omologul său ucrainean
Președintele francez a vorbit, apoi, la sfârșitul după-amiezii, cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, pentru a reafirma „solidaritatea deplină a Franței cu Ucraina” și a reamintit „determinarea acesteia de a păstra integritatea teritorială și suveranitatea acestei țări, într-un context de mare volatilitate”.
Putin și Macron au discutat, de asemenea, situația privind Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPoA) privind programul nuclear al Iranului.
Au remarcat apropierea pozițiilor Rusiei și Franței, care susțin eforturile internaționale continue pentru păstrarea și implementarea JCPoA, precum și Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.
Cei doi șefi de stat au discutat în continuare „câteva aspecte practice ale cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul energiei nucleare” și au făcut schimb de informații cu privire la măsurile luate de țările lor pentru a stopa răspândirea pandemiei de Covid-19, potrivit presei franceze.
foto france24
A consemnat Ciprian Pop