Publicat: 16 Februarie, 2015 - 15:30
Share
Au furat aproape un miliard de dolari de la mai multe instituţii financiare

Mai multe bănci din România se află printre cele atacate de o grupare de hackeri vorbitori de limba rusă, numită "Carbanak" . Gruparea a reușit să fure, începând din 2013, zeci de milioane de dolari din bănci din întreaga lume. 

Grupul de hackeri, numit "Carbanak" de specialiştii de la Kaspersky Lab, o companie de securitate informatică din Rusia, este în continuare activ.

Membrii săi provin din Rusia, Ucraina și alte state din Europa, precum și din China. Pentru moment nu este clar câte bănci au fost afectate sau care sunt acestea,  dar majoritatea băncilor atacate par să fie din Rusia, potrivit raportului. 
 

Potrivit mai multor publicaţii, printre ţările afectate s-ar afla Rusia, Statele Unite, Germania, China, Ucraina, Canada, Hong Kong, Taiwan, România, Franţa, Spania, Norvegia, India, Marea Britanie, Polonia, Pakistan, Nepal, Maroc, Islanda, Irlanda, Cehia, Elveţia, Brazilia, Bulgaria şi Austria.

Raportul oferă una dintre cele mai detaliate perspective asupra modului în care a evoluat crima organizată în epoca informatizării. 

Hackerii au realizat capturi video cu activitatea computerelor băncilor pentru a putea imita modul în care angajaţii pătrund în sistem. Ei au spart computerele care controlează ATM-urile şi au mutat fonduri dintr-un cont în altul, fără a fi remarcaţi.

Locul de unde au acţionat hackerii nu este clar. Unele servere au fost localizate în China, iar unele domenii de Interent apar ca fiind înregistrate de cetăţeni chinezi. Dar Kaspersky subliniază că astfel de indicii pot fi false, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.