25 septembrie 2022

Mai multe țări europene fac obiectul intimidărilor din partea ambasadelor Rusiei

retele sociale - pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ambasadele Rusiei în Europa au fost active pe rețelele de socializare în apărarea invaziei Ucrainei din partea Moscovei,  dar în unele cazuri, precum Grecia și Bulgaria, ambasadele Rusiei au mers prea departe, ajungând până la intimidarea politicienilor și jurnaliștilor locali.
Între timp, în alte țări europene, ambasadele Rusiei au rămas tăcute, s-au limitat la a disemina propaganda de stat ori s-au plâns de modul în care a fost portretizat războiul în presa locală.
În Bulgaria și Grecia, două țări ortodoxe precum Rusia, ambasadele au mers prea departe. Patriarhul ortodox rus Kirill a susținut războiul lui Putin și a spus: „Am intrat într-o luptă care nu are o semnificație fizică, ci metafizică”.
La Sofia, presiunile cresc pentru a o expulza pe ambasadoarea rusă aflată la post la Sofia, Eleonora Mitrofanova, din cauza comentariilor sale insultătoare despre Bulgaria și cetățenii săi.
La Atena, Ambasada Rusiei le-a spus grecilor ce canale TV ar trebui să urmărească pentru a afla despre conflict.
Bulgaria: Ambasadorul obligat să-și ceară scuze
Duminică, premierul bulgar Kiril Petkov a invitat-o la o întâlnire pe doamna Mitrofanova și a îndemnat-o pe șefa misiunii diplomatice să respecte standardele de comunicare diplomatică și să nu folosească termeni ofensivi împotriva instituțiilor bulgare.
„Doamna Mitrofanova și-a cerut scuze domnului Petkov, care a spus că este revoltat că a comparat războiul din Ucraina cu eliberarea Bulgariei de acum 144 de ani. Dl, Petkov a insistat că ambasada Rusiei nu ar trebui să se amestece în politica internă a Bulgariei, cerând încetarea războiului din Ucraina și revenirea la dialog”, spune presa de la sud de Dunăre.
Anterior, mișcarea „Venim” i-a cerut domnului Petkov și ministrului de externe al țării, Teodora Genchovska să o expulzeze pe ambasadoare în 72 de ore. O solicitare similară a făcut și fostul ministru adjunct de externe Stefan Tafrov, din partea formațiunii politice a Bulgariei Democrate, care face parte din coaliția de guvernământ.
Doamna Mitrofanova a stârnit controverse cu o serie de remarci jenante în ultima săptămână. Cel mai recent a fost o postare video adresată rusofililor din Bulgaria, în care ea a comparat războiul cu Ucraina cu eliberarea Bulgariei de acum 144 de ani.
„Mulți dintre compatrioții mei percep evenimentele din Ucraina ca pe cele care au avut loc în urmă cu 144 de ani, și anume acțiuni juste și mult așteptate pentru a proteja oamenii din Donbas de regimul nazist de la Kiev, care ucide civili de opt ani”, a spus dna. Mitrofanova într-un videoclip care se pretinde a fi dedicat Zilei Naționale a Bulgariei de 3 martie, dar care conținea, în mare parte, declarații de propagandă ale Kremlinului care justifică invazia rusă a Ucrainei.
Doamna Mitrofanova nu se adresa întregului popor bulgar, ci doar „prietenilor Rusiei din Bulgaria”.
Videoclipul este în rusă și nu a fost tradus în bulgară. Ea vorbește despre „ valorile umane creștine ”, care au forțat Rusia să acționeze împotriva Ucrainei pentru binele Donbassului, spune Euractiv.
Statul bulgar a fost restabilit în 1878 după al treilea război dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman. Semnarea tratatului de pace temporară la 3 martie este încă sărbătorită ca sărbătoare națională a Bulgariei. Toate naționalitățile Imperiului Rus, inclusiv ruși, ucraineni, polonezi, finlandezi și mulți alții, au participat la războiul de eliberare, ceea ce explică sentimentele rusofile ale multor bulgari.
Ziua de 3 martie nu este acceptată fără echivoc de unii bulgari care susțin că războiul împotriva otomanilor avea drept scop să ofere Imperiului Rus un acces mai bun la Marea Neagră și să transforme Bulgaria, teritoriu otoman, într-un satelit rusesc.
După începerea războiului din Ucraina, Ambasada Rusiei a publicat un material în care vorbește despre „Washington și substraturile sale euro-atlantice”, care a fost considerată o ofensă de Bulgaria.
Până acum, guvernul bulgar nu a răspuns în mod explicit solicitărilor de expulzare a doamnei Mitrofanova. Ministerul bulgar de Externe și-a cerut doar să-și exprime scuze și a cerut retragerea publicației in care rușii fac referire la „substraturile americane”, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.
„Este absurd să-l comparăm pe țarul rus Alexandru al II-lea, numit Eliberatorul, cu dictatorul însetat de sânge Vladimir Putin. Sperăm în acțiuni urgente care să protejeze onoarea și demnitatea cetățenilor bulgari de interferențe”, spune mișcarea „Venim”, care a fost reprezentată în legislatura parlamentară precedentă.
Pe 2 martie, ambasadorul Rusiei a refuzat să se prezinte la Ministerul de Externe pentru a primi două note diplomatice privind expulzarea a doi diplomați ruși în urma celui mai recent scandal de spionaj din Bulgaria.
„Doamna Mitrofanova nu respectă instituțiile oficiale bulgare și insultă cetățenii bulgari. Dacă aderăm la demnitatea țării noastre, nu putem permite un astfel de comportament din partea unui ambasador străin”, a declarat fostul diplomat Stefan Tafrov pentru Nova TV.
El a explicat, de asemenea, că ambasadorul Rusiei și-a luat mai întâi libertatea de a insulta întregul popor și guvern bulgar folosind noțiunea de „ subterfugiu”, apoi în timpul sărbătorii naționale bulgare „  și-a permis minciuni și falsificări ale istoriei bulgare. »
„  Comparația directă dintre Eliberarea Bulgariei și masacrul sângeros din Ucraina este o păcăleală pentru istoria și memoria noastră  ”, a declarat diplomatul, amintind că armata imperială rusă nu a ucis niciodată civili și copii bulgari. Dimpotrivă, bulgarii au luptat împreună cu Armata Imperială Rusă.
Ambasada Rusiei la Atena, la rândul său,  „reproșează” tot mai mult politicienilor și mass-mediei elene.
În Grecia, tensiunile dintre Atena și Moscova au escaladat după ce zece greci expatriați au fost uciși într-un bombardament al forțelor ruse în Sartana, un sat din regiunea Donețk, din estul Ucrainei.
La Atena, Ambasada Rusiei a emis o declarație în care spune că Rusia nu bombardează zonele rezidențiale și satele, adăugând că soldații ucraineni ar trebui, în schimb, sa fie cei trași la răspundere.
Într-o altă declarație surprinzătoare, ambasada a atacat politicieni și mass-media pentru răspândirea a ceea ce consideră propagandă anti-rusă, acțiune pe care mulți l-au perceput drept intimidare.
„Facem apel la toți, și în special la foarte înalții oficiali, politicieni și oameni de stat, deputați, oficiali de partid, ministere, mass-media, diverși formatori de opinie și alții, care s-au grăbit ieri să dea vina pe Rusia (ca întotdeauna), să se unească și să-și asume responsabilitatea, să oprească propaganda anti-rusă și să dea dovadă de calm, sobrietate și seriozitate”, a spus ambasada.
Ea adaugă că Donbasul suferă de opt ani sub jugul armatei ucrainene și al batalioanelor naționaliste și fasciste și că, în ciuda acestui fapt, nimeni nu vorbește despre asta în Grecia, „  nicio clădire oficială sau fântână aici în Atena nu a fost vreodată îmbrăcată în culorile păcii”.
„Așa că unii oameni ar trebui să se unească! spuse ambasada.
Rusia indică ce canale TV ar trebui să vizioneze grecii
Duminică, Ambasada Rusiei a mers mai departe după ce a postat pe rețelele de socializare că grecii ar trebui să urmărească un anumit canal TV pentru informații „obiective”.
Ambasada se referea la OPEN TV, deținută de omul de afaceri și politicianul ruso-grec Ivan Savvidis, care a fost ales de două ori în Duma Rusă împreună cu partidul politic al lui Vladimir Putin.
Domnul Savvidis este considerat de mulți greci un oligarh rus, dar numele său nu este încă pe listele de sancțiuni ale UE.
UE pregătește o nouă listă, iar EURACTIV a fost informat că „serviciile Comisiei Europene verifică fiecare rus care face afaceri în Europa cu legături cu regimul Putin”.
Ce se întâmplă în alte țări din UE
La Roma, Ambasada Rusiei a trimis un e-mail destul de amenințător președintelui comisiilor de afaceri externe și de apărare ale Parlamentului, cerându-i să-l transmită tuturor parlamentarilor.
„Un e-mail al ambasadorului rus în Italia, care conține declarația prin care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a informat UE în ultimele zile că sancțiunile „nu vor rămâne fără răspuns”. Acesta este ceea ce a ajuns la parlamentarii italieni care sunt membri ai Comitetului de Apărare  ”, se arată în e-mail.
Presa italiană semnalează că nu a fost o amenințare ca atare, ci cu siguranță o intimidare, declanșând reacții în rândul parlamentarilor italieni.
În Lituania, strada unde se află Ambasada Rusiei din Vilnius a fost redenumită Strada Eroilor Ucrainei. Primarul orașului, Remigijus Šimašius, a etichetat, de asemenea, „Putin, Haga vă așteaptă” pe strada din apropierea ambasadei.
În Helsinki și Marea Britanie, ambasadele Rusiei au rămas tăcute, iar în Slovenia, canalele de socializare ale ambasadei fac doar ecou propagandei Kremlinului.
La Berlin, Ambasada publică pe rețelele sociale știri de la personalități, instituții și organizații germane care s-au pronunțat în favoarea unor bune relații cu Rusia și din orașe care nu doresc să pună capăt parteneriatelor cu orașele ruși.
Ambasada a postat, de asemenea, un mesaj în limba rusă despre modul în care rușii din Germania pot primi ajutor dacă sunt hărțuiți sau atacați din cauza cetățeniei lor ruse, precum și un mesaj în care se afirmă că acest fenomen este din ce în ce mai frecvent în UE.
La Madrid, un videoclip care apăra războiul din Ucraina care a fost postat pe pagina ambasadei a stârnit controverse, a informat postul spaniol de televiziune TELEMADRID. În videoclip, o femeie, singură și pe fond negru, vorbește direct și deschis despre războiul din Ucraina, apărând acțiunile Rusiei.
„Rusia a fost foarte răbdătoare în timp ce ucrainenii ucideau ruși în țara vecină. În paralel, mișcările naziste s-au dezvoltat în Ucraina pentru a eradica trecutul nostru comun sovietic”, a spus ea.
La București, Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României cu privire la încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși. Ambasada a susținut că drepturile sociale și drepturile de proprietate ale unor cetățeni ruși nu au fost respectate, însă Ministerul de Externe al României a spus că nu au fost specificate detalii sau exemple concrete de către ambasadă.
Într-un articol publicat de agenția de presă TASS, legat de pagina de Facebook a ambasadei, ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a spus că unor cetățeni ruși li s-au refuzat serviciile în băncile românești, menționând în același timp anumite presupuse incidente la frontieră.
La Tirana, Ambasada Rusiei a cerut poliției să îndepărteze un bărbat care protesta în fața Ambasadei Rusiei, ținând o pancartă pe care scria „ F..k Putin ”. Poliția l-a îndepărtat pe protestatar de la fața locului, deși acesta se afla într-o grădină publică chiar în afara ambasadei și nu pe proprietatea ambasadei. Municipalitatea a anunțat, de asemenea, că va redenumi strada care găzduiește ambasadele Rusiei și Serbiei în „Strada Ucrainei Libere”.
foto: pixabay
A consemnat Ciprian Pop