28 septembrie 2022

Mai multe țări oferă ajutor guvernului cubanez urmare a incendiului din provincia Matanzas

Distribuie pe rețelele tale sociale:
În timpul incidentului, două rezervoare de petrol au explodat și se adoptă măsuri operaționale pentru ca distribuția carburanților în vestul Insulei să nu fie afectată.
Națiuni precum Mexic, Venezuela, Rusia, Nicaragua, Argentina, Chile și Statele Unite (SUA) au oferit în această sâmbătă ajutorul umanitar și materialul necesar poporului cubanez în fața incendiului care a izbucnit în rezervorul de stocare al țițeiului din provincia Matanzas după impactul fulger.
În acest sens, o brigadă specializată de la compania petrolieră națională a Mexicului „Petróleos Mexicanos” (Pemex) a ajuns deja în Cuba pentru a se alătura eforturilor de stingere a incendiului, care a lăsat 17 pompieri dispăruți și cel puțin 49 răniți.
În același timp, președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, și-a exprimat solidaritatea cu poporul cubanez și a anunțat trimiterea de specialiști, „primiți îmbrățișarea bolivariană, nu sunteți singuri! Suntem pe deplin disponibili să oferim ajutorul necesar”, a spus el, de la Caracas.
Ministerul de Externe al Venezuelei s-a alăturat și gesturilor de solidaritate, emițând o declarație prin care confirmă ajutorul acordat poporului cubanez în fața incendiului de la rafinăria din Matanzas, „Guvernul Bolivarian își exprimă disponibilitatea fermă de a colabora cu Patria lui Martí și a lui Fidel, ajutând cubanezii să facă față acestui eveniment”, a adăugat el.
„Ne exprimăm solidaritatea cu poporul și guvernul cubanez din cauza incendiului, dorim însănătoșire rapidă celor răniți și recunoaștem efortul eroic al celor care lucrează pentru a controla această situație”, a spus secretarul executiv al Alianței Bolivariene pentru Popoare „America noastră”- Sacha Llorenti.
Rusia  este alături de Cuba în fața acestui moment dificil.
Solidaritatea noastră cu toată lumea – răniți, evacuați, cu familiile.
– Ambasada Rusiei în Cuba (@EmbRusCuba) 6 august 2022
Având în vedere solidaritatea națiunilor, președintele Cubei, Miguel Díaz Canel Bermúdez, a mulțumit pentru asistența internațională și sfaturile tehnice oferite în fața accidentului dezastruos.
De asemenea, viceministrul Afacerilor Externe al Cubei, Carlos Fernández de Cossio, a mulțumit pentru condoleanțele și mesajele de ajutor și sprijin din partea diverselor organizații și persoane din SUA din cauza incidentului, inclusiv cele venite din partea Guvernului SUA, care a oferit consiliere tehnică, propunere aflată deja în mâinile specialiştilor, pentru o coordonare adecvată, a adăugat diplomatul.
Acțiunile continuă pentru stingerea incendiului
Guvernatorul provinciei Matanzas, Mario Sabines, a raportat că acțiunile continuă pentru a preveni răspândirea incendiului în rezervoarele de combustibil din zona industrială a capitalei provinciei în timpul zilei.
Astfel, elicopterele aviației militare și avioanele de mici dimensiuni ale Ministerului Transporturilor stropesc cu apă de mare și nisip peste zona arsă pentru a preveni răspândirea flăcărilor în alte zone în care există și combustibil depozitat.
Împărtășim angoasa și tristețea pe care le simte poporul cubanez pentru pompierii răniți în incendiul rezervorului de combustibil din Matanzas.
America Latină trebuie să-și exprime prin acțiuni, astăzi, sprijinul pentru #Cuba, cea mai susținătoare țară de pe continent. pic.twitter.com/PCV6xHZAUP
A transmis, Pe Tweeter, și  Evo Morales Ayma (@evoespueblo) 6 august 2022
Foto:Tweeter