24 ianuarie 2022

Mai mulți lideri sindicali sunt dispăruți în Kazahstan

Distribuie pe rețelele tale sociale:
În Kazahstan, mai mulți lideri ai sindicatelor independente au dispărut în circumstanțe neclare. Acest lucru a fost anunțat pe site-ul său de către Misiunea Internațională de Monitorizare a Drepturilor Muncii în Asia Centrală.

În timpul mitingurilor în curs și al operațiunii antiteroriste din țară, activiștii sindicatului lucrătorilor din complexul de combustibil și energie Kuspan Kosshygulov, Takhir Erdanov, Amin Eleusinov au dispărut. Au dispărut și membrii familiei Ieleusinov. (Foto: Amin Eleusinov)

„Încercările rudelor de a stabili unde se afla aceștia nu duc la rezultate pozitive, legătura cu mulți alți activiști ai sindicatelor independente și ai organizațiilor pentru drepturile omului s-a pierdut.

Confederația Internațională a Sindicatelor a făcut apel la guvernul țării cu o cerere de a lua măsuri imediate pentru a clarifica circumstanțele dispariției liderilor sindicali”, a precizat misiunea de monitorizare.
Kuspan Kosshygulov și Amin Yeleusinov, lideri ai sindicatului Oil Construction Company lichidat din regiunea Mangistau, au participat activ la greve și acțiuni de protest ale lucrătorilor din petrol, după care au fost supuși urmăririi administrative și penale în anii precedenți  . Avocatul și activistul pentru drepturile omului, Takhir Erdanov, a reprezentat interesele liderilor sindicali în timpul proceselor.

Se știe că Ieleusinov a participat și la protestele actuale din regiunea Mangistau și a cerut, în special, demisia guvernului.

A consemnat Ciprian Pop