Publicat: 18 Iulie, 2012 - 12:00
Share
Unde sunt ei, in celalalt capat al continentului, putin le pasa

 În data de 17 Iulie a.c. a avut loc o întâlnire de lucru între ministrul administraţiei şi internelor, Ioan RUS şi omologul său portughez, Miguel MACEDO, ministrul administraţiei interne.  

Cu această ocazie a fost luat în discuţie subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Ministrul român de interne a subliniat că România a îndeplinit toate condiţiile pentru aderare. „Avem cea mai modernă frontieră, asigurată de specialişti foarte bine pregătiţi şi echipamente performante. Sperăm ca la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din septembrie să avem o decizie favorabilă cu privire la acest dosar. Aderarea României la spaţiul Schengen nu este apanajul unui partid politic, ci dreptul cetăţenilor români”, a concluzionat domnia sa.

În replică, oficialul portughez a precizat că ţara sa sprijină fără echivoc aderarea României la spaţiul Schengen şi va susţine o decizie în acest sens la Consiliul JAI din luna septembrie a.c.

În continuarea discuţiilor, ministrul portughez a mulţumit autorităţilor   române pentru decizia acreditării unui ataşat de afaceri interne în Portugalia, o soluţie adecvată pentru prevenirea infracţionalităţii şi pentru întărirea excelentei cooperări dintre cele două state.

Ioan RUS  a apreciat ca oportună, completarea cadrului juridic bilateral, prin încheierea Acordului  româno - portughez de cooperare în combaterea criminalităţii organizate, a traficului ilicit de stupefiante, substanţe psihotrope şi precursori, a terorismului şi a altor infracţiuni grave, ce constituie un element important în dezvoltarea cooperării. Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca acest acord să fie semnat până la sfârşitul anului în curs.

Întrevederea s-a încheiat prin aprecierea de către cei doi oficiali a cooperării foarte bune dintre cele două ministere.