13 august 2022

Maia Morgenstern merge la SFR Vaslui

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Caravana SFR ajunge la Open Camp Vaslui cu evenimente pentru toate vârstele

Unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc va avea o ediţie specială la Open Camp Vaslui, în perioada 26-28 iulie 2022. Este a treia ediţie a Caravanei Serile Filmului Românesc (SFR) la Vaslui, iar Asociaţia Artis aduce pentru publicul vasluian proiecţii de film, un show de excepţie şi un invitat de seamă: actriţa Maia Morgenstern.

Filmul Balanţa, în regia lui Lucian Pintilie, unul dintre cele mai de succes filme româneşti din toate timpurile, va avea o proiecţie specială odată cu aniversarea a 30 de ani de la lansare. Producţia va putea fi vizionată în versiune restaurată digital 4K.

Programul evenimentelor continuă cu One-woman show… o biografie cu Maia Morgenstern, avanpremiera filmului Metronom, premiat anul acesta la Cannes, şi proiecţia filmului pentru toată familia Copacul dorinţelor: Amintiri din copilărie.

Evenimentele vor avea loc la Teatrul de Vară din Vaslui şi în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”.

„Ne bucurăm de iniţiativa organizatorilor de a include în programul Open Camp şi evenimente din domeniul cinematografiei. Publicul ar trebui să fie onorat, întrucât la începutul lunii august are loc la Iaşi a 13-a ediţie a festivalului Serile Filmului Românesc, iar filmul Metronom, inclus în program, va putea fi vizionat aici, la Vaslui, în avanpremieră”, precizează Andrei Giurgia, în calitate de director al festivalului.

Open Camp Vaslui este un festival de muzică şi performance, organizat la Vaslui din 2010. Muzica live şi evenimentele desfăşurate în natură descriu atmosfera festivalului în cadrul căruia se întâmplă şi Caravana SFR.

Intrarea la evenimente este liberă, iar în caz de vreme nefavorabilă, proiecţiile se mută la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”.

Program:
Marţi, 26 iulie 2022
ora 21.00 | Teatrul de vară Vaslui
Proiecţia filmului Balanţa (regia: Lucian Pintilie) – Proiecţie aniversară în prezenţa actriţei Maia Morgenstern – 30 de ani de la lansare

Miercuri, 27 iulie 2022
ora 14.00 | Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”
One-woman show… o biografie cu Maia Morgenstern

Ora 21.30 | Teatrul de vară Vaslui
Proiecţia filmului Metronom (regia: Alexandru Belc) – Avanpremieră

Joi, 28 iulie 2022
ora 21.30 | Teatrul de vară Vaslui
Proiecţia filmului Copacul dorinţelor: Amintiri din copilărie (regia: Andrei Huţuleac)

DESPRE INVITAT
Născută la data de 1 mai 1962, Maia Morgenstern este una dintre cele mai apreciate şi iubite personalităţi române, fiind cunoscută la nivel naţional şi internaţional datorită rolurilor din teatru şi film. Este directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, actriţă şi cântăreaţă în limba idiş şi profesor şi decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Hyperion. În 2010 a fost numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România.

A absolvit în 1985 cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Dem Rădulescu. După terminarea studiilor, a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, până în 1988. În anul 1989 se transferă la Teatrul Evreiesc de Stat, iar din 1990 se angajează la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a jucat în numeroase spectacole şi a lucrat cu mari regizori de teatru români.

Este cunoscută publicului mai ales pentru rolurile din filmele Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni şi Patimile lui Hristos.

Pe langa activitatea de actriţa, Maia Morgenstern a fost membră a juriului unor importante festivaluri de teatru şi film, precum: Festivalul de la Geneva, Festivalul de la Salonic, Festivalul de la Angers, Festivalul de la Monte Carlo. În România face parte din juriul pentru acordarea Premiului Naţional de Excelenţă în Cultura Română.

De-a lungul timpului, a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii, printre care şi Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin pentru rolul din filmul Balanţa.

DESPRE SFR
Festivalul SFR este organizat de Asociaţia ARTIS.
Proiectul este rezultatul pasiunii studenţilor din Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi pentru cinematografia românească. Iniţiat în 2010, continuat timp de 12 ani cu retrospective, invitaţi şi parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel naţional de instituţiile reprezentative din mediul cultural.

Festivalul SFR este unicul de acest profil din ţară, dedicat în exclusivitate filmului românesc şi a reuşit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei româneşti. Din 2017, Iaşul a devenit Ţara Filmului Răsare, cu reşedinţa numită #Cinefilia.

„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalităţile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că iniţiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran şi că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)
Comunicat de presă – Caravana Serile Filmului Românesc

Sursa foto cinemagia