27 octombrie 2021

Malaezia a protestat împotriva Chinei

Petronas Towers, also known as Menara Petronas is the tallest buildings in the world from 1998 to 2004.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Malaezia a protestat împotriva Chinei din cauza activității ilegale a navelor sale în zona de exploatare economică exclusivă a Statului malaezian

Ministerul de Externe al țării a recunoscut, de asemenea, complexitatea problemei Mării Chinei de Sud, o parte a zonei de apă pe care Beijingul o revendica.

Ambasadorul chinez la Kuala Lumpur a fost convocat la Ministerul de Externe al Malaeziei, unde a primit o notă de protest cu privire la activitățile ilegale ale ambarcatiunilor chineze din zona economică exclusivă a țării.
„Un protest a fost depus diplomatului chinez în legătură cu prezența și activitatea navelor care arborează pavilionul Republicii Populare Chineze, inclusiv nave de cercetare, în zona economică exclusivă a țării, în special în largul coastelor din Sabah și Sarawak „, a spus ministerul de externe malaezian. „Poziția și acțiunile Malaeziei se bazează pe dreptul internațional și vizează protejarea suveranității și a drepturilor suverane ale țării în apele sale teritoriale”, a subliniat Ministerul de Externe.

De asemenea, ministerul „a recunoscut complexitatea problemei Mării Chinei de Sud, o parte pe care o pretinde Beijingul, ignorând limitele zonei economice exclusive a Malaeziei”. „Kuala Lumpur va acorda prioritate protecției intereselor naționale în rezolvarea problemelor Mării Chinei de Sud”, a spus ministerul.

Conform rapoartelor din Malaezia, vasul de cercetare chinez Da Yanghao a fost reperat, pe 26 septembrie, în zona economică exclusivă, la aproximativ 140 km de coasta Sabahului, unde s-a apropiat de o navă închiriată de Petronas pentru prospecțiuni petroliere. În același timp, experții vietnamezi au raportat, la randul lor, că Da Yanghao a sosit însoțit de două nave ale pazei de coasta a Republicii Populare Chineze.

Autor Ciprian Pop